• De foto die Cor Resseler voegde bij het bericht over de 'Italiaanse vuilophoping'.
• De foto die Cor Resseler voegde bij het bericht over de 'Italiaanse vuilophoping'. Foto: Cor Resseler

Inwoner Ottoland doet beklag; veel bijval en reacties

Irritaties door 'Italiaanse vuilophoping'

regio • Een bericht daarover op de website van deze krant, tevens terug te lezen op de Facebookpagina van Het Kontakt edities Alblasserwaard, leverde een stroom aan reacties op. Op veel meer plaatsen in de regio worden geregeld vuilniszakken geplaatst naast de ondergrondse containers, omdat ze vol zouden zitten.

Cor Resseler uit Ottoland trof donderdagochtend een flinke stapel vuilniszakken en andere rommel aan rondom de afvalcontainer nabij de Burgemeester Visserwerf te Ottoland. Hij besloot er melding van te maken bij Het Kontakt. Hij wilde buurtbewoners aanspreken op hun gedrag. Resseler: "Als de container vol is, en dat kan weleens voorkomen, dan neem je het afval of in dit geval de vuilniszakken toch weer mee naar huis of breng je het even naar één van de afvalbrengstations? Iedere inwoner kan daar het afval kwijt."

Zijn beklag leverde enkele tientallen reacties op via Facebook. Hij kreeg veel bijval. Ook waren er mensen de schuld van dergelijke situaties legden bij vuilophaaldienst Waardlanden. Zij moeten dan vaker de ondergrondse vuilcontainer legen.

"Ga dan maar eens terug met die zak naar huis. Waar laat je dat stinkding? Er is dus kennelijk te veel afval wat wel degelijk in die bak hoort", reageert Suus Zuiddam.

In diverse dorpen in de regio blijkt het regelmatig voor te komen dat er teveel afval aangeboden wordt, dat vervolgens niet meer past in de ondergrondse containers en dan maar achtergelaten wordt bij de ondergrondse container. Lezers noemden plaatsen als Giessenburg, Meerkerk, Nieuw-Lekkerland, Bleskensgraaf, Brandwijk en Oud-Alblas.

Diverse reacties gingen ook over het materiaal dat in de ondergrondse containers voor restafval gestopt wordt. "Wij hebben de ondergrondse haast voor de deur, als je ziet wat mensen er naartoe sjouwen... Zakken of emmers vol groen afval. Platen, planken die er ingepropt worden en halverwege blijven steken. Ja zo is ie gauw vol en staan de zakken er naast", reageert Thea Boele. Ook zouden werkbusjes en boeren geregeld grofvuil dumpen in de ondergrondse containers.

Woordvoerder Kees van Baalen van reinigingsdienst Waardlanden herkent voor een groot deel het hierboven geschetste beeld. "Vorige week hadden we een feestdag op maandag. Die extra vrije dag is fijn, maar we hebben er vier dagen last van, omdat we dan een dag minder hebben om overal de containers te legen", begint Van Baalen.

De overvolle container in Ottoland werd donderdagmiddag geleegd. "Niet omdat we gehoord hadden dat die vol zat, maar omdat die op het schema stond om die dag geleegd te worden", vervolgt Van Baalen. De deelnemende gemeenten hebben er bij de realisatie van de ondergrondse containers voor gekozen om geen detectiesysteem aan te brengen. Als de containers te vol dreigen te raken, is er dus geen waarschuwingssysteem. "We zijn dan afhankelijk van buurtbewoners om ons te waarschuwen. Als dat voor 12.00 uur gebeurt, lukt het ons meestal om de container nog dezelfde dag te komen legen."

Wanneer er geregeld meldingen komen van te volle containers, past Waardlanden het schema aan. Dan worden containers niet eenmaal in de week, maar tweemaal per week geleegd. Of driemaal in de twee weken. Meldingen van te volle containers kunnen doorgegeven worden via info@waardlanden.nl of 0183-681111.

Van Baalen: "Wat we daarnaast geregeld zien, is dat mensen hun schuur of de zolder opruimen en alles proberen te proppen in de ondergrondse containers. Die raakt daardoor snel vol of het inlaatpunt raakt verstopt. Onlangs zorgde een partij laminaatplanken van een meter lengte ervoor dat de container verstopt raakte. Dit schept het beeld dat we ons werk niet goed doen, maar het echte probleem ligt ergens anders."