• Vlnr: Ali, Lenie, Heilie en Gerda. De vrouwen gaan het koor missen.
• Vlnr: Ali, Lenie, Heilie en Gerda. De vrouwen gaan het koor missen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Geen nieuwe uitvoeringen voor Zanglust

goudriaan • Vierenveertig jaar geleden belde de Goudriaanse Jopie Klokkenburg overal in haar dorp aan om leden te werven voor een nieuw koor: Zanglust. Vrijdag 30 maart was het laatste optreden.

Het teruglopend ledental deed het bestuur besluiten om, na bijna vier en een half decennium, geen repetities en concerten meer in de agenda te zetten. Vier leden van het eerste uur blikken terug: Lenie de Gier, Gerda van der Grijn, Heilie Terlouw en Ali de Vries.

De vrouwen gaan het zingen en de gezelligheid van Zanglust missen, maar ze begrijpen wel dat doorgaan geen optie is. Gerda: "We waren nog maar met 25 leden." Ali: "Dat zou nog wel gaan als je de goede verdeling zou hebben. Maar we hebben te weinig mannen en te weinig sopranen." Gerda: "In betere tijden hadden we ruim veertig leden."

Onder het vaatwassen

Het viertal herinnert zich nog goed dat Jopie kort voor de oprichting van het koor bij hen op de stoep stond. Ze zeiden zonder aarzelen 'ja' op haar vraag. Ali: "Ik zing graag. Als je zingt kun je toch niet chagrijnig zijn? Onder het vaatwassen stond ik ook altijd te zingen." Met een lach: "Dat gaat niet meer met een vaatwasser." Gerda, Lenie en Ali waren eerder lid van een gelijknamig koor in het dorp. Ali: "Dat was net na de oorlog opgericht. Maar toen kwam de televisie en op de dag van onze repetitie was er een mooie serie. Steeds meer mensen gingen van het koor af." Lenie: In 1963 is het gestopt." Het was een koor waar alle leeftijden bij elkaar zaten. Gerda: "Jongeren hadden nog geen schroom om met ouderen op één koor te gaan."

Tien jaar na de teloorgang van het eerste Zanglust ging de gelijknamige opvolger van start. Wat maakte het lidmaatschap zo leuk? Gerda: "Het muziek maken met elkaar." Lenie: "Met elkaar een mooi akkoord neerzetten." Ali: "De meerstemmigheid." In het eerste jaar was was Kees Glaubitz de dirigent. Ali: "Hij wilde ons op weg helpen. We hebben heel veel van hem geleerd." Gerda: "Na een jaar kwam dirigent Henny Korevaar uit Sliedrecht. Hij was nog maar negentien jaar en had nog geen rijbewijs. We moesten hem halen en brengen." Lenie: "Het ging allemaal wat trager dan bij Glaubitz. Een lid pakte haar breiwerk als zij niet hoefde te zingen."

Vaste concertbegeleider was Jaap den Besten uit Lopik. Trouw begeleidde hij het koor op orgel of piano. Ook veel publiek was trouw. "We hadden een vaste kern bezoekers", vertelt Gerda. "Mensen die ons repertoire waardeerden. We brachten altijd een heel gevarieerd programma: klassieke stukken van bekende componisten, geestelijke muziek, ook vaak Engelse hymnes."

Om alle mooie jaren feestelijk af te sluiten, gaan de koorleden in mei met elkaar uit eten in Nieuwpoort.

Een langere versie van dit artikel staat op: www.hetkontakt.nl.