• Antoinette (links) en Annette zijn er bijna klaar voor.
• Antoinette (links) en Annette zijn er bijna klaar voor. Foto: Anne Marie Hoekstra

Halve marathon bij 30 graden Celsius

Hardlopen tegen armoede in Ethiopië

nieuw-lekkerland • De twee vrouwen trainen al maanden om de uitdaging straks aan te kunnen. Antoinette: "Het is een extreme uitdaging in een extreme omgeving."

Voor de Nieuw-Lekkerlandse Antoinette is het besluit tot deelname een persoonlijke overwinning. Ze vertelt: "In 2015 heb ik een longembolie gehad. Ik dacht: ik moet iets gaan doen aan mezelf. In 2017 ben ik begonnen met hardlopen." Aanvankelijk kostte het haar moeite om vol te houden, maar mede dankzij de steun van haar man ging ze door. Toen ze hoorde dat de christelijke organisatie De 4e Musketier een Muskathlon (marathon) voor vrouwen organiseerde, meldde ze zich aan. Enthousiast: "Ik ben blij met de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt na mijn ziekte. Ik heb altijd gedacht: hardlopen kan ik niet. Nu blijkt dat ik het toch kan, wil ik er iets mee doen."

Meer dan geld

Annette uit Alblasserdam, al lang een goede bekende van Antoinette, besloot ook mee te doen. Ze houdt van sporten, doet al jaren aan hardlopen en kende de Muskathlon doordat haar man eerder meedeed. "Ik heb bij mijn man gezien dat hij via Compassion tien kinderen een toekomst kon geven en dacht: dat moet ik ook kunnen doen. Ik voel me fit en hou van uitdagingen. En uit de verhalen van mijn man weet ik dat de aanwezigheid van de Muskathlondeelnemers veel voor de bevolking betekent. Veel meer dan alleen geld sturen. Verder wil ik loskomen van alle drukte die we onszelf opleggen. Ik denk dat ons bezoek aan Ethiopië een diepgewortelde herinnering zal blijven die vaak zal terugkomen."

Op 25 mei vertrekken ze, samen met tachtig andere deelnemers. De dag na aankomst zullen ze de sloppenwijken van Adama bezoeken. Daarna reizen ze naar het dorp Hosaena, waar de muskathlon start. Ze verwachten veel te leren van de plaatselijke bevolking. "Van hoe de Ethiopiërs met elkaar omgaan, hun dankbaarheid en eenvoud", zegt Annette. "Mijn man heeft er een extreem arm gezin ontmoet. Elk gezinslid had een kommetje om uit te eten. Een van hen gaf zijn schaaltje aan een muskathleet." Verbaasd: "Dan heb je bijna niks en ga je uit dankbaarheid toch iets weggeven. Als je jezelf zó kunt wegcijferen, ken je meer rijkdom dan wij."

Steun en meeleven

De twee Alblasserwaardse vrouwen trainen voor een halve marathon (21 kilometer). Er zijn ook deelnemers die een afstand fietsen of wandelen. Het wordt sporten door zwaar terrein, bij hoge temperaturen. Antoinette: "De vorige keer was het 30 graden Celsius." Ze nemen hun training serieus en steken daar veel tijd in. Hun gezinnen steunen hen en leven mee. Annette is leerkracht op een basisschool. "Alle leerlingen leven mee. Ook mensen in onze kerk doen dat. Belangrijk, want in je eentje lukt het nooit. Elke atleet moet 10.000 euro meebrengen. Ook intensief trainen lukt alleen als je omgeving erachter staat."

Het geld dat de Muskathlon oplevert, gebruikt Compassion om schooluniformen, maaltijden en gezondheidszorg van kinderen en studenten uit de sponsorprogramma's te betalen.

Om het benodigde sponsorgeld bijeen te brengen, hielden Annette en Antoinette al diverse acties, variërend van een stroopwafel- en oliebollenverkoop tot een sponsordiner in restaurant De Wachter in Alblasserdam.

Hun kinderen helpen volop, staken er zelfs zakgeld in. Ook op andere manieren zijn ze solidair. Antoinette: "Ik train vier keer per week. De kinderen krijgen minder aandacht, maar vinden het gaaf. Een foto van ons Ethiopische sponsorkind van Compassion hangt bij onze jongste boven het bed."

Concert

De volgende activiteit voor de Muskathlon is een concert in het gebouw van evangelische gemeente Jozua in Alblasserdam (zie kadertekst). Annette: "Onze kinderen zitten bij Amazing, het koor van Gert-Jan en Hanneke Scherff uit Molenaarsgraaf. Toen we Hanneke vroegen of ze een benefietconcert wil geven, zei ze meteen 'ja'."