• Jeroen (midden) wil ook de zakelijke markt bedienen.
• Jeroen (midden) wil ook de zakelijke markt bedienen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Metropole present tijdens Fenexpo

gorinchem • Horeca-ondernemer Jeroen Andriesse geeft leiding aan restaurant Metropole in Gorinchem. Samen met Syndion leidt hij mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Op woensdag 11 april presenteert Andriesse zijn bedrijf op de Fenexpo, in de Rabobankstand voor starters. Waarom promoot Andriesse zijn bedrijf in een beursstand voor starters, terwijl Metropole al zo lang bestaat? "Samen met twee compagnons heb ik het bedrijf B-ALL. In 2016 zijn we een samenwerkingsverband met Syndion aangegaan. Syndion zocht een exploitant voor Metropole, iemand met kennis en ervaring met de doelgroep. Ik heb de hotelschool gedaan en deed in loondienst ervaring op in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met Sydion hebben we een nieuwe ondernemingsvorm opgezet waarvan de exploitatie onder een besloten vennootschap valt."

Dat zijn medewerkers nog niet volleerd zijn, mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de gastvrijheid die de gasten van Metropole ervaren. Andriesse: "We zoeken de optimale balans tussen de belangen van onze gasten en van onze medewerkers. We willen gasten binnenhalen omdat onze dienstverlening, gerechten en gastvrijheid goed zijn."

Huiselijke sfeer

Aan een lange tafel genieten wandelaars van koffie en taart. Metropole beschikt ook over een zaal voor vergaderingen en trainingen. "Bedrijven kunnen hun activiteit combineren met een lunch of diner, of een borrel houden op vrijdagmiddag. Op de Fenexpo willen we dat naar voren brengen. Veel bedrijven kennen Metropole wel, maar ik vraag me af of iedereen weet welke mogelijkheden er zijn en welke entourage we bieden. Niet kil en zakelijk, maar een huiselijke sfeer, in een karakteristiek gebouw dat dateert uit 1887. Onze gerechten maken we van hoofdzakelijk lokale producten."

B-ALL en Syndion gebruiken Metropole als een springplank naar de arbeidsmarkt. "Dit betekent niet dat iedereen daar gaat komen. Het is de bedoeling dat iemand doorgroeit naar dagbesteding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan, al dan niet met subsidie. Elke dag is er een begeleider van Syndion aanwezig om onze cliëntmedewerkers te begeleiden. De commerciële leiding ligt bij ons. En we hebben zoveel ervaring met de doelgroep dat we Syndion ook adviseren bij de begeleiding." Wie op 11 april de stand van Metropole bezoekt, wordt getrakteerd op goede koffie en huisgemaakte appeltaart.