(ingezonden brief)

Glasvezel in Molenwaard

Over de aanleg van een glasvezelnet in de gemeente Molenwaard is behoorlijk wat publiciteit, ook middels de aparte bijlage in Het Kontakt van 15 maart jongstleden.

Om tot aanmelding over te gaan wordt alles uit de kast gehaald met bewoordingen als 'Nu of Nooit!, Belangrijk voor de leefbaarheid. De paar Euro die het meer per maand kost kan toch geen obstakel zijn. Zonder glasvezel hebben de meeste ondernemers geen toekomst in onze regio. Is uw huis zonder glasvezel en zonder internet in de toekomst nog wel makkelijk te verkopen? Er wordt nagenoeg geen onderhoud meer gepleegd aan het bestaande KPN-net. We hebben uw hulp hard nodig. Veel meer mogelijkheden. Met glasvezel zijn we klaar voor de toekomst'.

Er wordt daarmee gemakkelijk voorbijgelopen aan de nadelen. Bij de start van dit project is gesteld dat deelname niet duurder uitvalt dan de bestaande kosten van een internetaansluiting. Doch dit is beslist niet het geval. Er is slechts één aanbieder en uit een vergelijking met mijn huidige abonnement blijkt:

1. Ca. € 10,- hogere maandkosten (€ 120,- per jaar).
2. € 92,50 aan eenmalige kosten.
3. Noodzakelijke wijziging internetadres (of maandelijks € 7,50 betalen).
4. Minder zenders c.a.

Daarnaast wordt, zoals bleek tijdens de voorlichting van 13 februari jl., het systeem in veel meer jaren afgeschreven dan wat gebruikelijk is en moet de aanleg nog worden aanbesteed.

Vanwege het tevreden zijn met de huidige provider is sprake van een dilemma om mee te doen. Dit is de organisatie gemeld, doch daarop kwam helaas een fout en minder ter zake goed antwoord. Dat dit dilemma voor meerderen geldt, is gebleken uit vele contacten.

Woon je in het buitengebied of ben je ondernemer, dat wil je graag meedoen. Doch woon je in een grotere kern, dan wegen de nadelen blijkbaar zwaarder dan de voordelen, volgens de aanmeldingen op 26 maart 2018: slechts 12% in Nieuw-Lekkerland, 13% in Kinderdijk, 17% in Oud-Alblas en 18% in Bleskensgraaf.

Het is vreemd dat slechts één provider zich heeft aangemeld. In Giessenlanden is recent aan de deelnemers gemeld dat het aantal providers dat gebruik maakt van het aangebrachte net wel wordt uitgebreid. Noodzakelijke wijziging van een internetadres is dan in vele gevallen niet meer nodig. Per 1 januari a.s. start de nieuwe gemeente Molenlanden. Gehoopt wordt dat hierna in alle kernen van die gemeente sprake zal zijn van een goed glasvezelnet, met een keuze uit meerdere providers.

Ten slotte nog de vraag waarom goed internet niet als een normale nutsvoorziening wordt gezien. De overheid propageert alleen contact via internet, waarbij informatie via de post en huis aan huisbladen zoveel mogelijk wordt afgeschaft. Doch dan moet wel gezorgd worden voor goede voorzieningen qua internet, ook in de 'buitengebieden. Verwacht wordt het nog eens zover komt.

Dit wil ik in ieder geval kwijt. Ik zal mij de komende dagen nog beraden over een aanmelding.

J.A. Klein, Bleskensgraaf