• De kinderen mochten zelf aan de slag bij de bedrijven.
• De kinderen mochten zelf aan de slag bij de bedrijven. Foto: Cees van der Wal

Leerzame Techniekroute Melkweg

bleskensgraaf • In navolging op Nieuw-Lekkerland en bedrijventerrein Gelkenes in Groot-Ammers was het op woensdag 21 maart tijd voor de eerste Techniekroute op bedrijventerrein Melkweg in Bleskensgraaf.

Alle groep 8 leerlingen van de voormalige Graafstroomse basisscholen bezochten groepjes elk twee lokale technische bedrijven. Doel van deze Techniekroute is kinderen kennis laten maken met techniek om ze zo enthousiast te maken voor een technisch beroep. Daarnaast vergroot de Techniekroute de bekendheid van lokale bedrijven door kinderen, ouders en leerkrachten een kijkje achter de schermen te geven.

Er was een grote verscheidenheid in de deelnemende bedrijven en dus in de activiteiten van de leerlingen. Bij Van der Vegt BV mochten de leerlingen zelf smeden en zagen ze zelfs ijzer branden. Bij Vlasblom meubel- en interieurbetimmeringen werd een miniatuurtafeltje van hout gemaakt. Hier werd onder andere de zaagmachine, freesmachine en de boormachine bij gebruikt. Het voltallige personeel stond paraat om de leerlingen te ontvangen en te helpen.

Bij Eurolab werd uitgelegd hoe zonnepanelen werken en werd er een huisje met een zonnepaneel in elkaar gemaakt. Na het bezoek aan Jongeneel BV wisten de leerlingen hoe rioolinspecties worden uitgevoerd en hadden zij een zelfgemaakte pennenkoker in hun tas. Ook Insigne, Wemmers Installatietechniek, zuivelfabriek de Graafstroom, Wemmers Tanktransport, PompPlus, TTA en de brandweer hadden hun uiterste best gedaan om de leerlingen een interessant kijkje in de keuken van hun bedrijf te geven.