• Het huis met de warmtepomp, toen nog in aanbouw.
• Het huis met de warmtepomp, toen nog in aanbouw.

Warmtepomp-project in Goudriaan

goudriaan • Installatiebureau Kon laat samen met Hooftman Geo Boortechniek hebben onlangs in Goudriaan een bijzonder warmtepomp-project afgerond. Het huis aan de Zuidzijde 127 is honderd procent energieneutraal.

Hooftman vertelt dat een grondgebonden warmtepomp voor een enkele woning helemaal niet eng, moeilijk of overdreven duur is. Hij maakt in overleg met de installateur, de leverancier van de warmtepomp én de bewoners een berekening aan de hand van de gekozen warmtepomp, de warmte- en koelvraag, het aantal draaiuren en de mate waarin de woning is geïsoleerd. Er kan vervolgens gekozen worden voor één of meerdere boringen, op verschillende dieptes. Dat is afhankelijk van de bodemgesteldheid bij de woning. Bij de Goudriaanse woning heeft Hooftman een speciale boormethode toegepast. In plaats van boren met een enkele buis, gebruikte hij een dubbele buis. Het zogenoemde 'dubbelverbuisd boren'. Dat is een techniek die alleen hij vooralsnog toepast in Nederland vanwege de slappe bodem.

Certificaten

Hooftman Geo Boortechniek bezit alle noodzakelijke certificaten voor het boren van een kwalitatief goede bron. Installatiebureau Kon lift bij de installatie van de warmtepomp mee op de certificering van haar leverancier Nibe Energietechniek. Steeds meer warmtepompleveranciers, ontzorgen installateurs hierin

Désiree Kon is blij met Johan Hooftman, omdat hij bij de werkzaamheden bij particulieren een enthousiast en duidelijk verteller is. "Dit zorgt voor veel rust en acceptatie bij klanten", zegt ze. Ook vindt Kon het belangrijk om te communiceren dat het boren van de bron voor de warmtepomp, niet de hele tuin op de schop moet. "De apparatuur waarmee dit gebeurt is namelijk zo goed en compact dat we de werkzaamheden heel netjes kunnen uitvoeren. Ik zou zelf namelijk ook niet blij zijn als mijn mooie tuin na gedane arbeid één grote baggerbende is."

Enorme besparing

In een goed geïsoleerde woning is een warmtepomp in combinatie met een zeer lage temperatuur verwarming voldoende om een woning op een comfortabele temperatuur te houden. Denk daarbij aan vloer- of wandverwarming. Daarnaast verwarmt een warmtepomp een boiler met warm water tot minstens 60 graden Celsius. Het hoge rendement van een warmtepomp zorgt voor een flinke energiebesparing. Die loopt soms zelfs op tot 500 procent in woonhuizen. Een warmtepomp gebruikt geen gas of andere fossiele brandstoffen, alleen een beetje elektriciteit.

q www.ibkon.nl