Directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.
Directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Foto:

Ambulancedienst ZHZ gaat samenwerken

regio • De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid wil dit jaar met het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC een zogeheten coöperatie gaan vormen.

Door die nieuwe samenwerkingsvorm blijven de huidige kwaliteit en continuïteit van de ambulance- en acute zorg in de regio het best gegarandeerd, betoogt directeur Hans Janssen. Het voorstel daartoe ligt op dit moment bij zeventien gemeenteraden in Zuid-Holland Zuid, die hun zienswijzen kunnen geven.

Reden tot zorg

De ambulancezorg in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en Hoeksche Waard is al bijna een kwart eeuw in prima handen bij de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. De kwaliteit ligt hoog, de organisatie is gezond. Toch is er reden tot zorg, schetst Janssen. "Als wij niet snel en slim actie ondernemen, houden we binnen enkele jaren misschien op te bestaan in onze huidige vorm, als gevolg van de nieuwe Wet op de Ambulancezorg. Daarnaast gaan de ontwikkelingen in de acute zorg zó snel en worden er zó hoge eisen aan ons gesteld, dat wij als Ambulancedienst en de ziekenhuizen elkaar moeten opzoeken om onze slagkracht te behouden en duurzaam kwaliteit te blijven leveren."

Nieuwe wet

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe Wet op de Ambulancezorg van kracht. Janssen: "De minister verdeelt in alle regio's van het land opnieuw de vergunningen om ambulancezorg te mogen bieden. De kans is groot dat partijen uit heel Europa daarop kunnen inschrijven. Natuurlijk willen wij het in onze regio zelf blijven doen. We gaan dus de strijd aan met commerciële bedrijven uit pakweg Denemarken of Roemenië, die ons werk en/of onze dienst graag zouden willen overnemen. Elders in Europa en zelfs in Nederland is die ontwikkeling al gaande.

Dat heeft alles behalve de voorkeur van Janssen. Het komende jaar is dus het jaar van de waarheid.