• Jan Huisman.
• Jan Huisman. Foto: Janny den Besten

Brandweercommandant Jan Huisman:

'Mooi, maar niet altijd leuk'

Jan Huisman (61) is in Nieuw-Lekkerland geboren en getrouwd, heeft samen met zijn vrouw een dochter gekregen en woont er nog altijd. Zijn vader stond bekend om de fietsenzaak op de Lekdijk, zijn oom Arie was brandweercommandant. Als jongen wilde Jan iets met vrachtauto's gaan doen. Inderdaad heeft hij tot zijn veertigste als bedrijfsautomonteur gewerkt, maar het brandweerbloed verloochende zich niet.

"Mijn ome Aai heeft mij ernstig besmet met dat virus," vertelt Jan. "Hij nam mij mee naar oefeningen. Eén speciaal moment triggerde mij heel erg. Ik was zeven en mocht bij hem achterop de brommer. Hij stopte bij café Van Vliet, wat toentertijd het alarmeringsadres was. 'Ik heb een geheimpje,' zei hij. 'Er gaat een alarmoefening gebeuren wat de brandweermannen nog niet weten. Jij moet mij helpen om de sirene te bedienen.' Ik zie mijn vinger nog steeds naar het knopje van het alarm gaan. Meteen loeide de sirene vanaf de kerktoren."

Vanaf zijn twintigste werkte Jan als vrijwilliger bij de brandweer in Nieuw-Lekkerland. Toen hij veertig jaar was, kon hij voor drie dagen in vaste dienst komen, meteen als commandant. De andere twee dagen ging hij bij de brandweer in Papendrecht werken. Tegelijkertijd volgde hij de tweeënhalfjarige officiersopleiding. Na twee jaar kon hij in Nieuw-Lekkerland full time in dienst komen.

'Wat mij boeit, is het enthousiasme van de vrijwilligers en hoe ze klussen oppakken'

Enige betaalde kracht

"Als commandant run je eigenlijk het brandweerkorps. Je zorgt voor het materiaal, de gebouwen, de opleidingen, enzovoorts. De eerste jaren was ik de enige betaalde kracht, later kwam er een full time collega bij die vooral het gebied van brandpreventie voor zijn rekening nam."

"Het was erg wennen om na een aantal jaren onder de gemeente Molenwaard verder te gaan. Wat eerst je eigen winkel was, werd onderdeel van het grote geheel. Toen er een vacature als commandant in Papendrecht kwam, solliciteerde ik daarop. Sinds 2012 mag ik leiding geven aan het korps Papendrecht als operationeel manager. In de volksmond heet dat postcommandant."

Jan is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de post die uit 38 vrijwilligers bestaat. Hij is verantwoordelijk voor de paraatheid, dat wil zeggen: als de brandweerlieden opgepiept worden, moeten zij er ook echt binnen no time zijn. Per jaar rukt de brandweer van Papendrecht ongeveer 300 keer uit, maar dit jaar staat de teller al op 120. Ze hebben twee speciale wagens, namelijk een hoogwerker en een hulpverleningsvoertuig. Wat de aanwas van vrijwillig personeel betreft, hebben ze geen enkel probleem. De jeugdbrandweer is zeer actief en enthousiast, wat wel blijkt uit het feit dat er de laatste jaren zeven mensen doorgestroomd zijn naar de brandweer. Het werk geeft veel voldoening, aldus Jan. "Het geeft een stuk tevredenheid. Dat jij aan komt rijden met die rode kar en daardoor kan zorgen dat het leed niet erger wordt."

Waanzinnig leuk korps

"Wat mij enorm boeit, is het enthousiasme van de vrijwilligers en hoe ze de klussen oppakken. Wij hebben een waanzinnig leuk korps met speciale brandweerhumor en onderlinge plagerijen. Bij meningsverschillen praten we het met elkaar uit. Ruzie wil je niet met elkaar maken, want misschien zit je vijf minuten later samen in de tankautospuit en hangt het van je maat af of jij in leven blijft. Brandweerman is het mooiste vak van de wereld, maar het is niet altijd leuk. Sommige gebeurtenissen staan voor altijd op je harde schijf geëtst. Na een 'emotionele uitruk' gaat er niemand van de collega's direct naar huis. Eerst gaan we bij elkaar zitten om te praten en de boel wat te verwerken."

Enorm missen

Brandweercommandant Jan Huisman zal het vak en de mensen enorm missen. Vanwege de komende reorganisaties vindt hij het nu een mooi moment om met vervroegd pensioen te gaan. Op de laatste oefenavond in Nieuw-Lekkerland werd hij uitgenodigd om als officier van dienst mee te draaien. Groot was de verrassing dat diverse oud-collega's uitgenodigd waren om allerlei rollen bij de incidenten te spelen. Aanstaande donderdag zal in Papendrecht de officiële afscheidsreceptie en een feestavond voor de collega's gehouden worden. Thuis gaat Jan het rustig aan doen. Hij gaat op vakantie en lekker rommelen aan zijn cabriolet en motorfiets. "Ik kijk terug op fijn werk bij de brandweer. En sowieso ga ik straks thuis niet op een stoel stil zitten."