• Op diverse plekken hangen spandoeken van Stichting Glasvezel Molenwaard.
• Op diverse plekken hangen spandoeken van Stichting Glasvezel Molenwaard. Foto: Geurt Mouthaan

Vrijwilligers gaan huis-aan-huis langs de deur

Alles op alles tijdens Glasvezeldag

molenwaard • De piek van aanmeldingen bij de start van de actie om de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Molenwaard mogelijk te maken is achter de rug. De verwachte tweede piek, net voor de sluitingsdatum van 3 april, is nog even weg. Reden voldoende voor de Stichting Glasvezel Molenwaard om juist in deze periode flink gas te geven om inwoners van Molenwaard over de streep te trekken. Want er is nog een forse sprint nodig om het benodigde aantal handtekeningen binnen te halen.

Zaterdag 17 maart doet de stichting dat met de Glasvezeldag. Bij de Spar in Bleskensgraaf, de EmTé in Groot-Ammers, Benzinestation De Haan in Goudriaan en de Plus in Nieuw-Lekkerland staan informatiestands, net als bij Erik's Brood en Banket in Oud-Alblas, komen informatiestands te staan. "Daar kan iedereen terecht voor meer informatie over de aanleg van glasvezel en de pakketten die wij aanbieden", licht Rijkus Krabbendam, één van de initiatiefnemers van Glasvezel Molenwaard, toe. "Daarnaast laat Solcon, waarmee wij samenwerken, een geluidswagen door de dorpen heenrijden om mensen te attenderen op de Glasvezeldag."

Maar de stichting gaat ook naar de mensen toe. Vrijwilligers verzamelen zich 's ochtends bij Montapacking in Molenaarsgraaf voor een korte briefing. "Zij gaan dan huis-aan-huis langs de deur om glasvezel te promoten. Daarbij is iedereen welkom. De briefing begint om 9:00 uur."

Snelle glasvezelverbindingen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in het gebied, is de overtuiging van Stichting Glasvezel Molenwaard. "Ook al zijn de huidige verbindingen in sommige kernen op dit moment misschien redelijk toereikend, binnen een paar jaar zal door de razendsnel toenemende hoeveelheid data die over het net gestuurd wordt, ook deze verbindingen niet meer voldoen", benadrukt Rijkus Krabbendam. "Met het netwerk dat Stichting Glasvezel Molenwaard voor ogen heeft, kunnen toekomstige diensten zoals zorg op afstand, domotica, beveiliging, maar ook het veranderende TV-kijkgedrag, moeiteloos worden gerealiseerd."

Hij vervolgt: "Ook voor toepassingen zoals sterk verbeterde verbindingen voor kerktelefoon, live voetbalwedstrijden uit de regio, verbindingen voor hulpdiensten en niet te vergeten krachtige verbindingen voor bedrijven in het gebied, is een supersnel glasvezelnetwerk onontbeerlijk." De stichting doet een beroep op de solidariteit van de Molenwaarders. Eerder deed ook wethouder Kees Boender een oproep: "Dit moeten we met zijn allen oppakken om het tot een succes te maken. We dienen naar de toekomst te kijken en ons ook verantwoordelijk voelen voor de particulieren en bedrijven in het buitengebied die het nu al met een veel mindere verbinding moeten doen."


Geurt Mouthaan