IJsbanen konden op nippertje open

regio • Vrijwel alle ijsbanen in de regio zijn tijdens de korte vorstperiode van vorige week open gegaan. Maar waar de waaghalzen zich al snel begaven op sloten en vaarten, durfden de ijsclubs het vaak pas donderdag of vrijdag aan om bezoekers toe te laten op de ondergelopen stukken land. Net als op veel plaatsen in de Alblasserwaard had ijsclub De Molenhoek in Nieuw-Lekkerland te maken met enkele windgaten. Daardoor kon de baan pas vrijdag geopend worden. "We weten dat we 7 centimeter ijs nodig hebben om betrouwbaar open te kunnen gaan", vertelt tweede voorzitter Cees Noorlander. Afgelopen vrijdagmorgen was het ijs op de meeste plaatsen nog maar 5,5 centimeter. Hier en daar werd 6 of 6,5 centimeter gemeten. Ook was het ijs op een stuk van de ijsbaan keurig 7 centimeter dik. Toch werd besloten de baan om twee uur te openen.

Vrijdagmiddag waren er al snel ongeveer 350 mensen op de baan. 's Avonds liep dat aantal op tot ongeveer 500. Noorlander: "We moesten wel steeds meer pylonen op de zwakke plaatsen zetten, maar we konden tot 22.00 uur open blijven."

Bij ijsclub Nooit Gedacht uit Wijngaarden werd donderdag alles uit de kast gehaald om de baan te kunnen openen. Met behulp van Wemmers Tanktransport, die voor het water zorgde, en loonbedrijf J. Langerak, die voor de benodigde slangen zorgde, gingen de vrijwilligers aan het werk. De hele ijsbaan werd voorzien van een paar centimeter water en de strenge vorst kon zijn werk doen. "De volgende ochtend hadden we de benodigde centimeters", blikt Janine Aantjes, beheerster van het dorpshuis in Wijngaarden, terug. Twee gezellige schaatsdagen volgden.