• Een impressie van het nieuwe bezoekerscentrum.
• Een impressie van het nieuwe bezoekerscentrum. Foto: Artist impression

Bouw bezoekerscentrum start in mei

kinderdijk • Op Werelderfgoed Kinderdijk start naar verwachting in de maand mei van dit jaar de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum. Dat meldt de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) in haar nieuwsbrief.

Ook zal dit jaar de educatieschuur gebouwd gaan worden. Beide gebouwen zijn onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan Kinderdijk-Elshout, waarmee de gemeenteraad van Molenwaard afgelopen juli instemde. Naast de aanleg van meerdere gebouwen, gaat het plan ook over looproutes, plekken voor ondersteunende horeca en de uit- en instapzone om de overlast van bussen te verminderen.

De SWEK wil in mei beginnen met de bouwwerkzaamheden voor het bezoekerscentrum en twee loopbruggen. Het bezoekerscentrum wordt gebouwd op de huidige parkeerplaats. Laatste hindernis is de omgevingsvergunning. Het college van burgemeester en wethouders van Molenwaard buigt zich momenteel over de aanvraag.

Het bezoekerscentrum maakt het makkelijker grote groepen bezoekers professioneel te ontvangen. Daarnaast krijgt het een belangrijke educatieve en informatieve functie. Naar verwachting gaan de deuren open in maart 2019.

Ondertussen heeft de SWEK deze week al wel groen licht gekregen voor de bouw van het ontvangstgebouw voor groepen, het voormalig hulpgemaal en het gebouw voor natuureducatie. Ook met de bouw van de educatieschuur wordt nog dit voorjaar begonnen. Hoewel de gemeente na een zorgvuldig proces een bouwvergunning verleende, is in goed overleg tussen de belangenvereniging en SWEK een aantal aanpassingen gedaan aan het ontwerp. Hierdoor wordt het gebouw minder hoog.