• Het team van Bongers Architecten. Aan tafel links: Cees Bongers, helemaal rechts: Sander.
• Het team van Bongers Architecten. Aan tafel links: Cees Bongers, helemaal rechts: Sander. Foto: Anne Marie Hoekstra

Dertig jaar liefde voor architectuur

Bongers Architecten jubileert

oud-alblas • Sander is al jaren een vaste kracht binnen het bedrijf. Cees is er trots op dat zijn zoon voortzet wat hij als architect opbouwde, uiteraard op zijn eigen manier maar wel op dezelfde waarden.

Bongers Architecten heeft in de afgelopen 30 jaar bijna 1500 projecten ontworpen: bedrijfspanden en woningen, appartementen, recreatiewoningen, CPO woningen, medisch centrum Brielle, MFA (een energieneutraal dorpshuis met een sporthal, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf). Bongers Architecten levert een totaalpakket: de stedenbouwkundige onderlegger, gevolgd door het ontwerp, de omgevingsvergunning, de aanbesteding, de uitwerking en toezicht tijdens de uitvoering. Cees: "We bieden zelfs het interieuradvies aan!" De ontwerpen van Cees en Sander zijn populair op de social media, met name Pinterest. Sander: "Mensen weten steeds beter wat ze willen. Natuurlijk kijken we naar eigenschappen van een kavel, maar ook naar stijl, smaak en leefruimte. Cees: "Wij steken veel tijd in het ontwerp: heel belangrijk is het om het logistieke proces binnen een bedrijf te analyseren. En bij een woning het vertalen van de woonwensen, mooi uitzicht en zon-oriëntatie". Hierdoor ontstaat maatwerk, wat zich vertaalt in een prettige werk- en woonsfeer. Heldere plattegronden zorgen voor kwaliteit in werken en wonen. Deze visie geeft meerwaarde aan een gebouw.

Liefde voor het vak
De liefde voor architectuur zat er bij beiden al jong in. Cees: "Ik was een jaar of veertien toen ik met mijn vader op de tekenkamer van IHC kwam. Indrukwekkend, ik dacht dat wil ik!" Cees behaalde zijn HTS-diploma en ging, naast zijn werk op de ontwerpafdeling van ABB in Sliedrecht, in deeltijd architectuur studeren in Amsterdam. Via verschillende bureaus in Alblasserdam, Rotterdam en Sliedrecht, waar hij heel veel ervaring heeft opgedaan. Zijn laatste werkgever was de gemeente Graafstroom. Op 1 maart 1988 zette hij de stap om voor zichzelf te beginnen. Cees: "De beginjaren vanuit de privéwoning waren best spannend." In 1992 betrok Bongers een kantoorruimte boven de Rabobank in Oud-Alblas. Een eigen ontwerp van Bongers Architecten. In 2001 heb ik het pand aan de Dorpsstraat 48 in Oud-Alblas gekocht en grondig verbouwd."

Als 13-jarige vwo-scholier kreeg Sander een bijbaan op het kantoor van zijn vader. Sander: "Ik kreeg de smaak te pakken met het maken van maquettes voor klanten." Cees zag dat Sander al jong dezelfde drive had. "Hij werkte tot laat door als er een maquette af moest voor een klant." Sander leerde CAD-tekenen, zodat hij ontwerpen kon maken. Sander: "Ik had nog geen bouwkundige kennis, maar collega's hielpen mij. Toen ik bouwkunde ging studeren aan de TU in Delft, had ik al een goede basis." De technische mogelijkheden hebben een grote vlucht genomen in het vak, onder meer het tekenen in BIM en 3D visualisaties. Cees: "Toen ik startte maakten we handschetsen, de computer en de fax moesten nog komen.
Sander: "De technologie gaat door, gebouwen worden duurzamer en slimmer, met Apps ga je je leven besturen, de 3D printer komt eraan. Met deze ontwikkelingen wil je vooroplopen, en investeren in goede mensen. Op dit moment zijn we dringend op zoek naar een bouwkundig tekenaar/modelleur."

Uniek concept
Toch focust het architectenbureau zich altijd op het realiseren van mooie ontwerpen. Cees: "Alles draait om 'vormgeving'. Sander is creatief in het bedenken van oplossingen, en hij kan goed luisteren." Sander: "De kracht van mijn vader is dat hij doorzet tot hij het gerealiseerd heeft." Wat ze delen is de drive om alleen een ontwerp te leveren waar ze helemaal achter staan. Cees: "Het is geen 9 tot 5 baan. Ik ervaar elk idee als een gave of ingeving." Sander herkent dit: "Juist als je er niet bewust mee bezig bent, krijg je de beste ideeën voor een ontwerp. Hoe hard de ontwikkelingen ook gaan in de toekomst, de creatieve invloedsfeer van de architect blijft altijd. Wie weet hoe de toekomst eruitziet als over dertig jaar de volgende generatie Bongers het stokje overneemt."