Brand legt voormalig pand Nebest in de as

groot-ammers • Een grote uitslaande brand heeft het voormalige pand van Nebest aan het Schoonhovenseveer in Groot-Ammers in de as gelegd.

Door nog onbekende oorzaak brak in de nacht van maandag op dinsdag brand uit in het pand, waar juist de daaropvolgende dag een lift geplaatst zou gaan worden.

Het was de bedoeling dat het pand omgevormd zou worden tot een hospice.

Dat plan kan voorlopig de ijskast in, want van het oude kantoor van Brink Molijn is niet veel meer over.

Instabiele muren

Na het blussen bleek dat enkele muren instabiel waren. Dat leverde gevaar op voor het verkeer van en naar de pont naar Schoonhoven. De oprit grenst direct aan het uitgebrande pand.

Het veer was dinsdagochtend uit de vaart genomen. Enerzijds was dat vanwege de gladheid die was ontstaan vanwege het opvriezen van bluswater. Anderzijds had dat te maken met de instabiele muur.

Kees IJzerman, bevelvoerder bij de brandweer, en Bart van Leeuwen, officier van dienst Bevolkingszorg, deden dinsdagochtend enige tijd vergeefse pogingen om in contact te komen met de eigenaar van het pand. IJzerman wilde weten of er een kelder onder het pand is. Dit was belangrijk om te weten, omdat dit gevolgen kon hebben voor de graafmachine die het sloopwerk moest uitvoeren.

Jan Zondervan, woordvoerder Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: "Bouw- en woningtoezicht van de gemeente is dinsdagochtend ter plaatse geroepen om het pand te beoordelen. Ook het team brandonderzoek is ernaartoe geroepen om een onderzoek in te stellen."

Er zijn in de nacht van maandag op dinsdag vijftien voertuigen geweest om te helpen bij het blues (inclusief aflossing). Even voor 3.00 uur zijn zij begonnen, om 5.15 uur konden ze het sein 'brand meester' geven. Daarna begon het nablussen.