• De onderscheiding voor de heer De Zwart.
• De onderscheiding voor de heer De Zwart. Foto: Fleur Cornelissen

Lintje voor Bertus de Zwart

nieuw-lekkerland • Bertus de Zwart uit Nieuw-Lekkerland heeft donderdagavond uit handen van burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Dit gebeurde in de Andreaskerk in Dordrecht, tijdens een koorrepetitie van het Christelijk Gemengd Drechtstedenkoor Praise Him, waarvan hij lid is. Bertus de Zwart is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was voorheen werkzaam als transportcoördinator bij scheepswerf en offshorebedrijf IHC Holland Merwede te Kinderdijk.

Tevens was hij in de periode 1975-1987 hoofd EHBO. In 1987 was hij medeoprichter van de bedrijfszelfbeschermingsgroep en verantwoordelijk voor de organisatie van het gremium. Onder zijn leiding werd onder andere een tweedehands ambulance aangekocht en opgeknapt ter bevordering van de bedrijfshulpverlening. Ook organiseerde hij oefeningen voor de EHBO'ers en de bedrijfsbrandweer zowel lokaal als regionaal. Daarnaast was hij EHBO-instructeur en ambulance-chauffeur. Sinds 2002 is hij gepensioneerd.

Daarnaast ontplooide hij de diverse activiteiten. Zo was hij van 1976 tot 1988 vrijwilliger bij de school met de Bijbel Het Anker te Nieuw-Lekkerland. Hij was lid van de schoolcommissie en organiseerde (buitenschoolse) activiteiten. Van 1982 tot 2003 was hij vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Kinderdijk, locatie Middelweg. Hij was daar secretaris van de bezinningskampcommissie voor de jeugd. Van 1993 tot vorig jaar was De Zwart tevens vrijwilliger bij ene medeoprichter en bestuurslid van het Christelijk Gemengd Drechtstedenkoor Praise Him. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Nieuw-Lekkerland.