• Arwin van Soest op weg naar zijn derde treffer.
• Arwin van Soest op weg naar zijn derde treffer. Foto: Peter Verbeek

HSSC'61 wint met 1-4

Van Soest doet Everstein das om

everdingen • Voetballend had HSSC '61 veel minder in zijn mars dan SC Everstein, maar in Arwin van Soest hadden de gasten een speler met een effectiviteit om een puntje aan te zuigen. Hij was verantwoordelijk voor de totale productie van zijn elftal. Na een ruststand van 1-3 werd het snel 1-4. Toen de thuisclub daarna ook nog eens verzuimde een strafschop te verzilveren was de winst binnen. Dat HSSC '61 het veld met slechts negen spelers verliet werd op de koop toe genomen.

Na een reeks van vijf wedstrijden waarin niet was verloren begon SC Everstein met goede verwachtingen aan de derby tegen HSSC '61. Het ging echter al in de eerste minuut mis. Bij een aanval van de bezoekers kon de defensie van de thuisclub de bal niet wegwerken. Doelman Ricardo de Keijzer pareerde het eerste schot van Arwin van Soest, maar was kansloos in de rebound: 0-1.

Op de kruising

De roodwitten waren niet aangeslagen, zochten de aanval maar hadden het geluk niet aan hun zijde. Na een mooie actie van Guillermo Ooft schoot Sander Bergshoeff de bal op de lat, en even later mikte Simon van Zante een vrije trap op de kruising. Het spel golfde aanvankelijk op en neer, maar de meeste dreiging ging uit van de thuisclub.

HSSC '61 legde het accent geleidelijk op de verdediging, gaf heel weinig ruimte weg en was attent op foutjes om een counter te plaatsen. Halverwege de eerste helft leidde één daarvan tot een overtreding op Van Soest waar de arbiter een strafschop in zag. Het slachtoffer voelde zich prima thuis in zijn rol als beul: 0-2. De muur die HSSC '61 opbouwde rond het strafschopgebied leek alleen maar hechter te worden. Voor de goed voetballende thuisclub was er amper doorkomen aan.

Hattrick

Op het halve uur sloegen de oranjehemden opnieuw toe, via de mooiste aanval van de middag. Frank de Goeij werd op links in de diepte gestuurd. Hij gaf een voorzet in de voeten van Van Soest die de bal uit een lastige hoek voorbij keeper De Keijzer wist te krijgen: 0-3 en een loepzuivere hattrick.

Drie minuten later zette SC Everstein een aanval op die in schoonheid niets onder deed. Ooft was de aangever en het bekeken schot van Van Zante was doelman Niek de Vos te machtig: 1-3. Vlak voor rust had de thuisclub helemaal terug in de wedstrijd kunnen komen, maar na een mooie combinatie schoot Robbie de Roos de bal naast het doel.

Goalgetter

De tweede helft begon met een vrije kans voor Jently Lemmer, maar hij zocht het doel te hoog. In de zevende minuut werd een speler van de gasten neergelegd door Erik Bergshoeff, en Van Soest zag zijn kans schoon om zijn vierde van de dag te maken: 1-4.

"Ik ben helemaal niet zo'n goalgetter, en als je in deze derby vier keer scoort geeft dat een geweldig gevoel. Maar de eer komt niet alleen mij toe. Dit is een prestatie van het hele team."

Opstootje

Ondanks het feit dat zowel het veldspel als de opbouw van HSSC '61 bij vlagen zwak waren zat de ploeg wél op rozen. Wat bleef was de strijd, en dat liep voor de bezoekers minder goed af. In de twintigste minuut ontstond er een opstootje na een overtreding op De Roos, gevolgd door een duw van aanvoerder Nicky van Dam tegen de scheidsrechter. Die pikte dat niet en trok de rode kaart.

Dat de toegekende pingel van Van Zante werd gestopt door keeper De Vos en dat De Roos in de rebound hoog over schoot was illustratief.

SC Everstein behield het overwicht en kreeg nog wat mogelijkheden. Nadat Heicop-verdediger Jan Donker zijn tweede gele prent had gekregen, hield die dominantie uiteraard aan.

De Vos verrichtte enkele knappe reddingen en kreeg hulp van de lat na een vrije trap van Victor Snoek. Wat de thuisclub ook probeerde: de bal mocht en wilde er het restant van de wedstrijd niet meer in.