Digitaal aanvragen rijbewijzen

regio • Alblasserdam, Molenwaard, Papendrecht en Sliedrecht zijn door minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen om te experimenteren met het digitaal aanvragen van rijbewijzen.

Dat blijkt uit een conceptregeling die de minister deze week heeft gepubliceerd. De proef moet uitwijzen of digitalisering leidt tot vereenvoudiging en betere fraudebestendigheid van het aanvraag- en afgifteproces. De proef gaat plaatsvinden in vijftien gemeenten. De Alblasserwaard is daar met vier gemeenten goed in vertegenwoordigd. De overige gemeenten zijn Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, Hollands Kroon, Rotterdam, Utrecht en Zwijndrecht.
De regeling bevat ook de erkenningseisen waaraan deelnemende fotografen moeten voldoen. Binnen het experiment is het enkel toegestaan om de pasfoto voor het rijbewijs door een erkende fotograaf te laten maken. De aanvrager van de erkenning dient als fotograaf te zijn ingeschreven in het handelsregister.