'We verwachten door Tweede Kamer serieus te worden genomen'

Ontkoppeling Arkel naar Den Haag

arkel/den haag • De werkgroep wil niet dat Arkel meegaat met in de fusie met Molenwaard; de twee gemeenten vormen vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Molenlanden. Om dat te onderbouwen, kreeg De Ontkoppeling Arkel woensdag tien minuten spreektijd bij de herindelingscommissie.

"Net als de gemeente Gorinchem zijn wij uitgenodigd om onze mening te laten horen", vertellen voorzitter Jeannette Hessels en secretaris Kim van der Heiden van De Ontkoppeling vooraf. "Daar hoefden we niet lang over na te denken. Wij verwachten dat we door de Tweede Kamer serieuzer worden genomen dan door Giessenlanden." Ze zijn dan ook voorzichtig positief over de kans dat de Tweede Kamer besluit om Arkel toch naar Gorinchem te laten gaan. Molenwaard en Giessenlanden wilden en willen daar niets van weten. "We hopen ook nog een petitie aan te bieden, met onder meer de 1088 handtekeningen die we ophaalden in Arkel van de inwoners die aansluiting bij de gemeente Gorinchem. Daarmee kunnen we laten zien hoe groot ons draagvlak is en dat tweederde van Arkel ons steunt."

Steun krijgt de werkgroep van Gorinchem. Deze gemeente liet eerder in een brief aan de Tweede Kamer al weten het een goede zaak te vinden als Arkel aan Gorcum wordt 'toegevoegd'. Namens Gorinchem spreekt ook een vertegenwoordiger. De mening van Molenwaard en Giessenlanden wordt vertolkt door burgemeester Werner ten Kate van Giessenlanden.

Ombudsman

Afgelopen week werd overigens duidelijk dat de Nationale Ombudsman geen uitspraak doet naar aanleiding van de klacht van De Ontkoppeling Arkel over de afhandeling van de zienswijzen door Giessenlanden in het herindelingsdossier met Molenwaard. De Ombudsman stelt dat 'een onderzoek ons te dicht zou brengen bij de inhoudelijke weging van argumenten en de besluitvorming over de gemeentelijke herindeling.' Berend Buddingh', die deze klacht nog namens De Ontkoppeling indiende, maar nu niet meer bij de werkgroep is betrokken, is zwaar teleurgesteld. "Als inwoner sta je dus in de kou. Het ging mij niet om een heroverweging van het besluit, maar om de wijze waarop de gemeente omging met zijn inwoners. Dat vond en vind ik onbehoorlijk. Volksvertegenwoordigers kunnen blijkbaar gewoon zeggen dat als je het ergens niet mee eens bent, je beter kunt verhuizen en een college kan een peiling onder de inwoners simpelweg negeren. Daar wilde ik een uitspraak over of dat de wijze is waarop een gemeentebestuur kan handelen. Maar helaas, men brandt er zijn vingers liever niet aan."


Overigens vindt Buddingh' het niet verstandig dat De Ontkoppeling insprak in Den Haag. "De insteek is gewijzigd. Gorinchem wekt de suggestie dat men het beste voor heeft met de Arkelaren, maar het is vooral het eigen belang van een groter inwoneraantal en een evenwichtige regionale verdeling. De regionale verhoudingen worden hier zeker niet beter van. We hebben het in de formele procedure geprobeerd, met zienswijzen en een overtuigende hoeveelheid handtekeningen. Het is niet gelukt. Maar de verhoudingen in het dorp stonden een jaar geleden op scherp en de sfeer was tegen het onaangename aan. Op micro-niveau was er sprake van Catelaanse toestanden. Dan moet je je afvragen of het verstandig is om de Tweede Kamer hier een uitspraak over te willen laten doen. Mijns inziens dient dit niet het Arkels belang. Overigens neem ik aan dat de Tweede Kamer hooguit het voorstel kan terugverwijzen."