• Molenwaard wil dat meer toeristen van de regio komen genieten, zoals van deze bermen in Streefkerk.
• Molenwaard wil dat meer toeristen van de regio komen genieten, zoals van deze bermen in Streefkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Molenwaard wil kansen voor toerisme beter benutten

Subsidiepot voor toerisme en recreatie

molenwaard • Het geld voor dit lokale fonds voor toerisme, recreatie en plattelandsvernieuwing komt van toeristen, die toeristenbelasting betalen.

Een speciale commissie moet aanvragen voor een bijdrage uit het fonds gaan beoordelen. In deze commissie zullen naast een ambtenaar twee personen zitting nemen die werken in de sector. De door het college voorgestelde uiterste datum voor het indienen van subsidieaanvragen uit de pot, riep dinsdag tijdens de raadsvergadering discussie op. Ad van Rees (CDA): "In uw voorstel staat dat aanvragen op 1 september binnen moeten zijn. Maar de zomermaanden zijn juist het hoogseizoen voor het toerisme. Juist in die drukke maanden moeten mensen dan hun aanvraag regelen. Kies liever een andere datum."

Bert Moret (VVD) viel Van Rees bij: "Moeten we het niet flexibeler regelen? De datum van 1 september opschuiven en een deel van het budget afzonderen voor aanvragen die later in het jaar binnenkomen?" Het CDA had voor aanpassing van de aanvraagprocedure al een amendement klaarliggen.

Aanvragen voor dit jaar zouden volgens het collegevoorstel al vóór 1 maart 2018 moeten worden ingediend. Besluitvorming in het college kan dan nog voor 1 mei plaatsvinden. Ook daarover ontstond discussie. Bas de Groot (SGP): "De datum van 1 maart vinden we veel te krap, die mag van ons wel opschuiven. Verder vinden we het belangrijk dat er goede aanvragen komen, er hoeft van ons geen datum te zijn voor het indienen."

Wethouder Paul Verschoor: "Een beetje tegemoetkomend aan amendement is dat dit jaar twee keer een aanvraag kan worden ingediend: maart en september. In oktober zullen we de zaken evalueren. Maar dat 1 maart wel erg dichtbij is vind ik een belangrijke opmerking. Misschien is dat inderdaad te kort. Het zou 1 april kunnen worden. Ik zal hierover met de ambtenaar overleggen." Meer op: hetkontakt.nl.