Lichtjesavond 2017 Leerdam
Lichtjesavond 2017 Leerdam Foto: Nico van Ganzewinkel

fotoreportage lichtjesavond leerdam

leerdam • De derde Leerdamse Lichtjesavond bleek donderdag opnieuw in een grote behoefte te voorzien. Zo'n 900 mensen brachten een bezoek aan de begraafplaats aan de Tiendweg.

Het officiële gedeelte in gebouw Rehoboth werd bezocht door ongeveer 175 bezoekers. Wethouder Teus Meijdam verzorgde de opening. "In de donkere dagen voor Kerst zoeken mensen elkaar op. Het is een tijd van samen zijn. Maar het kan ook een tijd zijn van verdriet: het gemis van dierbaren wordt extra gevoeld. Niet samen aan tafel, niet terugdenken met elkaar. Vanavond denken we aan wie we missen en zoeken steun bij elkaar", aldus Meijdam die erop wees dat iedereen op zijn of haar eigen manier rouwt. "Maar samen kunnen we vanavond licht zien in een periode van duisternis." Meijdam werd dit jaar geconfronteerd met het overlijden van een broer. "En mijn vader overleed zes jaar geleden, ik voel het gemis nog elke dag. Als je mensen verliest, sta je machteloos, het maakt je intens verdrietig. Vanavond delen we het verdriet met elkaar." Waarop Meijdam zijn toespraak afsloot met een gedicht: "Maar een mensennaam kan niet vergaan, niet verzinken in oneindig niets. Jouw naam heeft klank en toon gezet, van hoe de jouwen verder gaan." Organisator Ben de Weerd wees erop dat verdriet en vreugde, duisternis en licht samengaan in het leven. "Meer dan ooit voelen we dat vanavond. Ik wens u een goede avond die mag leiden tot mooie, liefdevolle herinneringen." Song of Joy zong prachtige liederen, onder meer op de melodie van 'mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij: "Ik zal altijd aan je denken, en hoeveel ik van je hou, jij hoort altijd bij me, en ik bij jou", waarna Kunstliefde en Vriendschap The Last Post speelde.

Het zorgt voor emotie: tranen worden weggepinkt, een moeder legt troostend een arm om haar dochter. Na een minuut stilte gaan de bezoekers onder trommelbegeleiding naar de begraafplaats. Liefs 1350 lichtjes, vijftig vuurschalen en vijf houtkachels zorgen voor een aparte sfeer. Kinderen kijken met open mond rond: "Wat is het mooi versierd." Moeder trekt ze mee: "Kom, we gaan naar opa. Die ligt daar, aan dat pad." Er worden rozen uitgedeeld: een man legt een bloem op een graf, zijn vrouw neemt een foto. Er klinkt gezang: een koor zingt 'Stille Nacht', een fluitiste speelt 'Abba Vader', voorbijgangers neuriën zachtjes mee. Honderden bezoekers schuifelen over de paden van de begraafplaats. Het is koud, maar droog. "Gelukkig", zegt Ben de Weerd. "Bij de opbouw woensdag en donderdag was het slecht: de ene bui na de andere." Volgens hem maakt de grote opkomst duidelijk dat er behoefte bestaat aan zo'n avond. "De begraafplaats is op deze avond een plek van troost."

Dat blijkt ook uit de reacties na afloop. "Wat een prachtige en bijzondere avond hebben wij dankzij jullie inzet mogen ervaren. Wat een saamhorigheid, liefde en licht zie en voel je bij iedereen. Superfijn om op deze manier je dierbaren te mogen herdenken."

Lichtjesavond werd georganiseerd door de LBV Uitvaartgroep in samenwerking met de gemeente Leerdam en vele vrijwilligers.

Foto's: Nico van Ganzewinkel