Crowdfunding voor herbouw wipkorenmolen

vianen • Stichting Herbouw Wipkorenmolen start in januari een crowdfundingsactie om de eerste fase van de herbouw van de molen financieel mogelijk te maken.

Afgelopen week hebben vrijwilligers een spandoek geplaatst bij de bouwlocatie, waarop te zien is hoe de molen er uit komt te zien. Ook is op het doek informatie te vinden over het herbouwproject.

Stichting Herbouw Wipkorenmolen wil Vianen weer een molen geven. In 1913 verdween de laatste korenmolen uit Vianen door een uitslaande brand. Deze molen was gebouwd in 1838. Het restant, een hoge vierkante stenen onderbouw van de oorspronkelijke molen uit 1691, werd in 1965 alsnog gesloopt. Voor het herbouwen van de molen, wil de stichting gebruik maken van originele tekeningen uit 1691, van de wipkorenmolen met stelling die vanaf 1838 aan het einde van de Molenstraat te Vianen stond, binnen de omwalling. Een reconstructierapport en tekeningen zijn al vervaardigd, mede dankzij de enthousiaste medewerking van ingenieur J. den Besten, een bekende in de molenwereld. Beoogde locatie voor de herbouw is bij de Buitenstad, op de plek waar vroeger ook een molen heeft gestaan.


Piet Kastelein

Het idee om de Vrijstad weer een molen te geven, ontstond bijna twintig jaar geleden. Vianees Piet Kastelein was degene die het idee lanceerde en hij werd een van de founding fathers van stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen. De stichting wil dat de molen, naast zijn oorspronkelijke functie, het malen van graan, een cultureel educatief centrum zal huisvesten, mogelijk in samenwerking met een zorginstelling.

De stichting heeft inmiddels al veel concrete toezeggingen, materialen en onderdelen van sponsoren toegezegd gekregen. Onder andere de molenroeden, de bovenas en het bovenwiel (kamrad) liggen al klaar om in de nieuwe molen geplaatst te worden. Het project is te volgen via de website.


q wipkorenmolen.wixsite.com/shwv