• David en Thomas Toxopeus zetten zich in voor ALS.
• David en Thomas Toxopeus zetten zich in voor ALS. Foto: Peter Verbeek

Tweedaagse zaalvoetbalstrijd voor ALS

vianen • Op vrijdag 22 en zaterdag 23 december wordt in sportcentrum Helsdingen een zaalvoetbaltoernooi gehouden voor pupillen en senioren. Na aftrek van kosten worden de inschrijf- en sponsorgelden gedoneerd aan stichting ALS (spierziekte)

Gesteund door een grote groep vrijwilligers hebben David Toxopeus, Dennis van der Steen en André van der Veer vijf jaar achter elkaar het KiKa-zaalvoetbaltoernooi kunnen organiseren. Elke keer leverde dat een groter bedrag op, en in totaal is meer dan 45.000 euro gedoneerd aan de stichting. "Mede door een andere baan, doordat ik veel tijd kwijt was met de opleiding voor TC 1 en als hoofdtrainer bij Geinoord had getekend ontbrak het me vorig jaar aan voldoende tijd", vertelt Toxopeus. "Later heb ik veel reacties gekregen vanuit de hele regio dat men het jammer vond dat dit toernooi er niet mee was. Gezondheid is niet voor iedereen natuurlijk. Sport verbindt mensen, en er is geen mooier moment om daar rond kerstmis uitdrukking aan te geven. Vandaar dat ik heb besloten toch weer een groot zaalvoetbaltoernooi op te zetten."

Kruisband

Over het goede doel heeft David Toxopeus niet lang na hoeven denken. Als voetballer van Huizen scheurde, ruim tien jaar geleden, zijn kruisband af en revalideerde hij na de operatie in het sportmedisch centrum van de KNVB. "Ik verkeerde daar in het gezelschap van tal van profvoetballers. Een van hen was Fernando Ricksen, destijds speler van Zenith (Sint Petersburg). Later nodigde hij een aantal voetballers, waaronder mij, uit voor een lang weekeind. Hij heeft alles geregeld en betaald, maar later zijn de contacten verwaterd. Maar ik ben enorm geschrokken toen ik hoorde dat hij lijdt aan ALS, een van de meest ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel. Door het organiseren van dit zaalvoetbaltoernooi wil ik aandacht vragen voor de ziekte en de patiënten. Het batig saldo is bestemd voor stichting ALS."

Toxopeus werkt bij New Energy Drukwerk. Het Viaanse bedrijf van zijn broer Thomas heeft zich opgeworpen als hoofdsponsor van het tweedaagse toernooi, dat in twee zalen van sportcentrum Helsdingen wordt gespeeld. Vrijdagavond komen twaalf bedrijfsteams en twaalf 35+ ploegen in actie, allemaal uit het gebied tussen Utrecht en Vianen. Trekpleister is Oud-FC Utrecht, met onder andere Raymond Graanoogst, Michael Mols, Gert Kruijs, Pascal Bosschaart en Khalid Sinouh.

Alle teams betalen 125 euro inschrijfgeld. "Zaterdag vanaf 9.00 uur komen pupillen in zes leeftijdscategorieën in actie", meldt David Toxopeus.

"Vanaf 18.15 uur sluiten we af met het toernooi voor eerste elftallen, met onder andere Brederodes, SC Everstein, Geinoord, UVV, Focus '07 en VVY. Ik hoop op een leuk en goed georganiseerd toernooi, met aandacht voor ALS, waar iedereen na afloop met veel plezier op terug kan kijken."