Vrijwillige hulp om taak mantelzorger te verlichten

Proxima start terminale zorg in Vianen

vianen • Vrijwilligers van Proxima ondersteunen mensen in hun laatste levensfase. Door simpelweg aanwezig te zijn en aandacht te hebben. Ze zijn aanvullend aan de professionele zorg en de zorg die door mantelzorgers (familieleden) wordt geboden.

Proxima is al langere tijd actief in onder andere Nieuwegein, Houten, Bunnik, IJsselstein, Lopik en Oudewater. Het initiatief om iets dergelijks ook in Vianen te starten komt van Maria van Leeuwen en Aart de Jong. Maria: "De vrijwilligers zijn overdag of 's nachts (van 23.00 uur tot 7.00 uur) inzetbaar. Er zijn voor de stervenden is het belangrijkste. We verrichten bijvoorbeeld geen huishoudelijke taken."

Volgens Maria is er duidelijk behoefte aan terminale zorg thuis. "Veel mensen willen hun laatste levensfase thuis doorbrengen. Maar de zorg komt dan heel erg neer op de mantelzorgers, de familie. Die hebben het vaak heel zwaar en raken soms overbelast. Met onze vrijwilligers zorgen we ervoor dat hun taak iets wordt ontlast. We willen ook een luisterend oor zijn voor de mantelzorgers en zorgen dat zij er niet onder doorgaan."

Vrijwilligers

De afgelopen maanden hebben zich inmiddels vier vrijwilligers gemeld. Alle vrijwilligers zijn opgeleid om deze bijzondere taak te verrichten en werken nauw samen met professionals uit de zorg. Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis beschikt over ervaren coördinatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor het werk van de vrijwilligers en begeleiden hen in hun taak. "Het is heel zinvol werk met soms onvergetelijke ervaringen", zegt Maria van Leeuwen.

De activiteiten van Proxima staan overigens los van de Viaanse hospice. Maar de contacten zijn overigens wel goed. "Het zou kunnen gebeuren dat een patiënt niet langer thuis kan worden verzorgd en alsnog naar het hospice wordt doorgestuurd. Maar een situatie andersom kan ik me ook goed voorstellen."

Werktijden

De werktijden worden in overleg vastgesteld. "Je houdt zelf de regie over hoe vaak je ingezet wilt worden." Tijdens een introductiecursus staat de afstemming van de vrijwilliger op de wensen en behoeften van de zieke en diens naasten centraal. Ook is er tijdens de cursus aandacht voor sociaal emotionele ondersteuning, communicatie, omgaan met andermans waarden en normen, palliatieve terminale zorg en de betekenis van spiritualiteit. Bij de cursus zijn ook twee bijeenkomsten inbegrepen waar de vaardigheden van tiltechnieken worden geoefend.

Vrijwilligers krijgen tijdens hun werkzaamheden goede begeleiding. Een aparte vooropleiding is echter niet nodig. Onkosten worden vergoed.

Belangstelling of meer informatie. Bel naar 030-600 00 17 of stuur een e-mail naar: info@proxima-terminalezorg.nl.

Of via de website:


q www.proxima-terminalezorg.nl