• Yoessef met medewerkster Anja Ariaans-Hogenkamp (l.) en bedrijfsleidster Tieneke van Putten.
• Yoessef met medewerkster Anja Ariaans-Hogenkamp (l.) en bedrijfsleidster Tieneke van Putten. Foto:

Syrische vluchteling vindt draai bij Kringloopwinkel

Yoessef hoort er helemaal bij

Eerlijk is eerlijk. Yoessef Almahsan (49) heeft nog een beetje moeite met de Nederlandse taal. Maar voor de Syrische vluchteling (en statushouder) is dat absoluut geen belemmering geweest om dit jaar volop te participeren in de Viaanse gemeenschap.

Sinds oktober is hij één van de vaste krachten bij Kringloopwinkel Vianen. Hij verricht er allerlei klusjes, vooral sjouwwerk. En vanaf deze week mag hij plaatsnemen achter het stuur van een grote bestelbus, waarmee allerlei grote spullen kunnen worden vervoerd. "Ik ben blij", zegt Yoessef, die dankbaar is dat hij z'n leven weer een beetje heeft kunnen oppakken na een paar zware jaren.

Die waardering is wederzijds. "We zijn heel blij dat we hem erbij hebben", zegt Tieneke van Putten, initiatiefneemster en bedrijfsleidster van de Kringloopwinkel. "Yoessef is een harde werker. Maar het belangrijkste is dat 'ie altijd vrolijk is, ondanks alle ellende die hij mee heeft gemaakt."

Yoessef vluchtte twee jaar geleden met zijn oudste zoon uit Syrië. Het werd een barre tocht vol ontberingen door het Europese vasteland. Uiteindelijk belandde hij in een asielzoekerscentrum (azc) in Zeist. De vreugde was pas echt compleet toen hij een paar maanden later werd verenigd met zijn vrouw, twee dochters en jongste zoon. Die wisten vanuit de oorlogsellende in Syrië te ontkomen naar Turkije, waar ze de reis veilig konden vervolgen met het vliegtuig naar Nederland. Reeds binnen een jaar kreeg het gezin Almahsan een verblijfsstatus. Via LEKSTEDEwonen werd hen een huurwoning toegewezen in het flatcomplex De Vijfheerenlanden in Vianen.

Bombardement

Maar de oorlog in Syrië achtervolgt Yoessef nog elke dag. In 2012 werd hij tijdens een autorit door Aleppo slachtoffer van een bombardement. Een deel van zijn linkeroor werd weggeslagen en door de rondvliegende scherven raakte ook een deel van zijn rechter oogkas en jukbeen beschadigd. Yoessef verbleef vier maanden in het ziekenhuis. Het was een bijzonder traumatische ervaring. Ook zijn concentratievermogen is aangetast. Wat wel bleef was zijn enorme goede humeur.

'Yoessef heeft in Syrië veel meegemaakt. Ondanks alle ellende is hij altijd vrolijk.'

Yoessef was in Syrië werkzaam als opzichter bij grote bouwprojecten. Hij was gewend om hard te werken. Hij kon er dan ook moeilijk aan wennen om eenmaal in Nederland werkloos thuis te zitten. "Werken is goed", zegt Yoessef. "Op de bank zitten is niet goed." Hij was dan ook dolblij dat hij in oktober aan de slag kon in de kringloopwinkel, die toen net z'n deuren had geopend. Bij de winkel zijn inmiddels 50 vrijwilligers aan het werk. "Sommigen werken hier een paar dagen per week, anderen een paar uur. We zijn heel blij dat ook statushouders hier werkervaring op kunnen doen. Het is eigenlijk de beste manier om te integreren in de Nederlandse samenleving", zegt Tieneke van Putten.

Yoessef is iemand met twee rechterhanden, die voor alles en nog wat kan worden ingezet. Tieneke: "Het leuke is dat je hem eigenlijk niks hoeft te vertellen. Hij weet gewoon hoe zo'n Kringloopwinkel werkt en doet veel dingen op eigen initiatief."

Nederlandse taal

Ondertussen leert Yoessef zo goed en zo kwaad als het gaat de Nederlandse taal. "Maar het is moeilijk, moeilijk", beseft Yoessef, die bij zijn komst naar Nederland alleen Arabisch sprak. Hij volgde in Nederland wel een taalcursus, maar het viel niet mee om urenlang stil te zitten in schoolbankjes. Met een groot engelengeduld probeert Tieneke de woordenschat van Yoessef elke dag weer een beetje op te schroeven. "Yoessef moet veel dingen versjouwen. Dus we zijn in het begin vooral bezig geweest met begrippen als 'er bovenop' of 'eronder'. Hij leert heel veel dingen in de praktijk en door te praten met klanten. Yoessef snapt steeds meer woorden, maar zinnen maken blijft lastig."

Yoessef is communicatief heel sterk. Hij is een humorist, een charmeur. "Maar het mooiste is zijn opgeruimde karakter, zijn optimisme. Hij is altijd vrolijk, dankbaar er ervaart de opvang in Vianen als heel positief. En hij wil graag iets terugdoen. Hij is altijd bereid om andere mensen te helpen."

Yoessef ervaart veel steun van zijn familieleden. Als hij bepaalde woorden even niet begrijpt, pakt hij gewoon z'n Samsung-telefoon en legt een lijntje met één van zijn kinderen, die inmiddels goed Nederlands spreken en moeilijke zinnen moeiteloos vertalen. "Het is zo'n ontzettend leuk gezin", zegt Tieneke. "Onlangs nog hebben ze allemaal geholpen bij het aanbrengen van de Kerstversiering. Ze vonden dat prachtig." Ook Yoessef heeft genoten, ook al is Kerst een christelijk feest. "Christen en moslim, allemaal goed", zegt hij met een brede glimlach.