woensdag 13 december

Kerstfeest
19:30, Lexmond, Huis Het Bosch. De leden van Passage Lexmond vieren het kerstfeest in Huis Het Bosch, aanvang 19:30 uur. De avond wordt verzorgd door eigen leden.

Kerstoptreden van Mixed Voices
19:30, Vianen, Hof van Batenstein. Mixed Voices geeft een optreden in Hof van Batenstein. Het concert staat natuurlijk in het teken van de aankomende kerstperiode. Er komen liederen in het Nederlands, maar ook in andere talen voorbij. Het publiek kan soms meezingen. Dit optreden komt tot stand in samenwerking met Stichting Welzijn Vianen (SWV). Kaartjes zijn te koop bij de receptie van SWV of door even te bellen via 0347-374097. De toegang is 3,50 euro, dit is inclusief koffie en een wijntje of fris. Aanvang is 19:30 uur.

Passage Lexmond
19:30, Lexmond, Huis Het Bosch. Passage Lexmond viert het kerstfeest. De avond wordt verzorgd door de eigen leden.

donderdag 14 december

Inloopmiddag
14:00-15:30, Vianen, Donjon. Steunpunt Mantelzorg Vianen houdt weer een inloopmiddag voor mantelzorgers. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een familielid, vriend of kennis tijdens deze middag ervaringen en tips uitwisselen met andere mantelzorgers. Steunpunt Mantelzorg Vianen organiseert deze middagen om mantelzorgers een ontspanningsmoment aan te bieden. Locatie is de huiskamer van de Donjon, de middag is van 14:00 tot 15:30 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij het Steunpunt Mantelzorg Vianen via 0347-374 097 of per e-mail: mantelzorg@welzijnvianen.nl.

Lees- en ontmoetmiddag
15:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een lees- en ontmoetmiddag. In een kleine groep wordt hierbij een artikel, column of gedicht besproken. Aan de hand hiervan delen aanwezigen ervaringen of herinneringen. De middag is van 15:00 tot 16:00 uur. Aanmelden is niet nodig. De koffie en thee staat klaar. Er is ook een middag in Bibliotheek Vianen op dinsdag 19 december van 10:30 tot 12:00 uur.

Diavoorstelling
20:00, Schoonrewoerd, Overheicop 15. Vogelkenner Jack Folkers houdt in natuurcentrum De Schaapskooi een dialezing over Patagonië, Falklands en Paaseiland. Patagonië is een desolaat landschap in Zuid-Amerika dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa's van Argentinië. Na een beeldbezoek aan het zuiden van Chili en Argentinië, waar onder andere het schiereiland Valdez wordt bezocht, wordt de blik 600 km oostwaarts verlegd naar Stanley, de hoofdstad van de Falklands. Van daaruit wordt een bezoek gebracht aan verschillende eilanden van de archipel. De foto's tonen pinguïnkolonies, reusachtige zeeolifanten en de brutale Johnny Rook, een nogal nieuwsgierige en brutale roofvogelsoort. Ten slotte neemt Folkers het publiek mee naar Paaseiland, één van de de meest afgelegen gebieden van de wereld. Folkers reisde 2005 tot 2008 in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele honderdduizenden foto's en bezocht meer dan dertig landen. Momenteel staat zijn landenlijst op tachtig en de wereldvogellijst op circa 3.700 soorten. Momenteel werkt hij als uitgever voor de KNNV Uitgeverij. De avonden is gratis toegankelijk, wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen.

vrijdag 15 december

Tekenen naar model
09:30-12:00, Vianen, KunstSuper. Amateurkunstenaars zijn welkom in de KunstSuper, daar is het deze morgen mogelijk om te tekenen of schilderen naar ene levend model. Iedereen werkt op zijn of haar eigen niveau en met eigen materiaal. Er wordt geen les gegeven. Ezels, koffie en thee zijn aanwezig. Meer info is te verkrijgen bij Ans Vianen via 06-40393366. Aanmelden is ook mogelijk bij Vianen.
portretkunsten.blogspot.nl

De Snuffelkelder
14:30-17:00, Everdingen, hervormd centrum. In het hervormd centrum in Everdingen vindt een verkoop plaats van diverse kerststukken. Ook is er gelegenheid om gezellig een kopje koffie te drinken. De opbrengst is voor de hervormde kerk in Everdingen. De Snuffelkelder is verder op zaterdagen 23 en 30 december gesloten.

Kerstzangavond
19:30, Hagestein, dorpskerk. Muziekvereniging Excelsior, Martijn Borsje en de evangelisatiecommisie van de hervormde kerk organiseert een kerstzangavond. Deze avond staat het samen zingen van bekende kerstliederen centraal. Na afloop van de avond kan er - als het weer het toelaat - samen nagepraat worden bij een vuurtje buiten de kerk. Iedereen uit de brede regio is welkom om mee te komen zingen. De zangavond begint om 19:30 uur.

Kerstoratorium
19:15, Vianen, Grote Kerk. Stichting One Day organiseert een kerstconcert in Vianen, thema is 'Komt allen tezamen'. Met hulp van koorzang, samenzang en een instrumentaal intermezzo wil de stichting het kerstevangelie gedenken. Zoals gebruikelijk verleent deze avond het Groot Nederlands Jongerenkoor onder leiding van Harm Hoeve haar medewerking. Het kerstoratorium 'Een nieuw begin' van Johan Bredewout staat deze avond centraal. Uiteraard mag bij een kerstconcert ook de samenzang van bekende kerstliederen niet ontbreken. Verdere medewerking is er van: Martin Zonnenberg (orgel), Jaap Eilander Bredewout (vleugel), Lianne Laurens (fluit), Jolanda den Houter (hobo) en een mysterieuze gast (trompet). Opening, sluiting en interludium is in handen van dominee K. Hoefnagel (predikant in Meerkerk). Entree is 8,50 euro per persoon. In de voorverkoop kosten tickets 7,50 euro per persoon. Voorverkoop via onderstaande website.
www.onedayevents.nl

CD presentatie Trio De Kleer
20:00, Vianen, 't Pakhuis, Bakkerstraat 2. Trio De Kleer geeft een impressie van zijn nieuwe cd Tziganotschki, bestaande uit gypsy en traditionele muziek. Het gezelschap bestaat uit Frank de Kleer (gitaar), zonen Miguel de Kleer (bariton ukelele) en Pjotr de Kleer (ukelele) en 'Bass Bob' (6-snarige bas). De inloop is vanaf 19:30 uur. Graag vooraf reserveren via onderstaande website of via e-mailadres reserveringenpakhuisvianen@gmail.com. Een kaartje kost 7,50 euro, inclusief de cd 15 euro.
www.pakhuisvianen.nl

Kerstconcert
20:00, Lexmond, hervormde kerk. Het Zederiks Christelijk Mannenkoor geeft traditiegetrouw een kerstconcert in de omgeving. Medewerking verlenen christelijk gemengd koor Hallelujah uit Vianen, Carina Bossenbroek - panfluit en Jan Jaap Nijhof - tenor. De avond wordt muzikaal begeleid door de landelijk bekende organist Dirk Out. Kerk open om 19.30 uur. Entree gratis.

zaterdag 16 december

Knutselmiddag
13:00-14:30, Vianen, Bibliotheek Vianen. CreaBeez organiseert weer een knutselmiddag voor ouders en kinderen in de Viaanse bibliotheek. Thema is 'Kerstmis'. Hierbij gaan zowel ouder en kind naar huis met een werkstuk. De ouder maakt een creatief bloemstuk en de kinderen kunnen naar hartenlust knutselen met de diverse kerstdecoraties. Er zijn weer leuke voorbeelden voor de kinderen en de bloemstukken kunnen met witte of rode bloemen gemaakt worden. Deelnemers moeten wel bij de aanmelding doorgeven naar welke kleur de voorkeur uitgaat. Deelname kost 17,50 euro en voor elk volgend kind komt er 3,50 euro bij. Kinderen zonder ouder zijn altijd welkom maar dan wel vanaf 5 jaar en dan zijn de kosten 3,50 euro. Aanmelden kan via info@creabeez.nl of bel met Puck de Haan via 06-18793980.

Kerstdiner in de Korte Inloop
18:00, Vianen, Korte Inloop. Bij de Korte Inloop - naast de Grote Kerk in Vianen - vindt een kerstdiner plaats. Deelname hieraan kost tien euro, betalen kan hiervoor dagelijks tussen 14:00 en 16:00 uur bij de Korte Inloop. De kerstviering op zaterdag 16 december begint om 18:00 uur. In de Korte Inloop is ook dagelijks tussen 14:00 en 16:00 een expositie te bezichtigen van het VBK. Leden van het VBK kregen de opdracht om in hun werk een thee- of koffiekopje te schilderen.

zondag 17 december

Vogelexcursie in de Flevopolder
9:00, Vianen, parkeerplaats Benedictushof 132. Vertrek voor een vogelexcursie in de Flevopolder, georganiseerd door de natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden. Gids is Eduard Polfliet. Reeds om 8:40 uur is het vertrek vanaf station Leerdam. Wie hier vandaan wil vertrekken kan contact opnemen met Bart de Groot: 06-40339872.

Klaverjassen
11:00-12:00, Vanen, café 't Fust. Klaverjastoernooi in kerstsfeer in 't Fust. Inschrijven kan tussen 11:00 en 12:00 uur. Deelname kost 5 euro, alle deelnemers krijgen een kop koffie van het huis. De hoofdprijs is traditie: een grote kalkoen.

Top 2000 kerkdienst
19:30, Lexmond. De protestantse gemeente in Lux Mundi houdt een Top2000dienst. Met live muziek van Popkoor 0183 en dit jaar ook singer-songwriter Delise.

maandag 18 december

Bingo bij SOCV
13:30-17:00, Vianen, 't Klooster. Bingo van Stichting Ouderen Contact Vianen met extra grote prijzen. De deelnemers krijgen koffie/thee, een drankje en een hapje geserveerd.

dinsdag 19 december

Kerstfeest voor ouderen Vianen
14:30, Vianen, Het Klooster. De liturgie tijdens het kerstfeest voor de ouderen wordt verzorgd door dominee R. den Hertog. Muzikale medewerking wordt verleend door Elly de Bruin. Zij wordt begeleid door Jan Bloemkolk. De middag wordt afgesloten met een feestelijke broodmaaltijd. Wie gebruik wil maken van het SWV-busje kan tussen 9:30 en 11:30 uur bellen met 0347-374097.

Sfeervolle kerstviering KVG Vianen
19:00, Vianen, zalencentrum Het Klooster. De sfeervolle kerstviering van het Katholiek Vrouwen Gilde Vianen is bedoeld voor de eigen leden. Onder het genot van een uitgebreide koffietafel zullen enkele leden een kerstverhaal en een gedicht voorlezen. Tijdens de maaltijd is er een optreden van een gelegenheidskoor, dat wordt begeleid door een organiste. Dit koor is gevormd door leden die ook bij andere koren actief zijn. De zaal is open vanaf 18:45 uur.

woensdag 20 december

Kerstfilm
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een filmavond in Hof van Batenstein, te zien is de kerstfilm 'The Christmas Cottage'. Verhaal: Als Thomas thuiskomt voor Kerstmis, ziet hij tot zijn verdriet dat het zijn moeder Maryanne niet lukt om alleen voor de familiecottage te zorgen. Pogingen om het toerisme in het gebied te promoten, zijn tevergeefs geweest en Maryanne loopt zelfs het risico om het huis te verliezen. Maar dan wordt de jonge Thomas geïnspireerd door zijn buurman Glen, een getalenteerd kunstenaar die hem de opdracht geeft om vóór kerstmis een muurschildering van het idyllische plaatsje te maken. Met de hulp van Glen ontdekt Thomas niet alleen zijn roeping als schilder, maar weet hij ook de ware geest van Kerstmis nieuw leven in te blazen. De filmavond begint om 19:00 uur, entree is 2 euro inclusief een kop koffie of thee en een drankje met een hapje.

Vesper verplaatst
19:15, Vianen, parochiekerk Tenhemelopneming. De oecumenische adventsvesper is verplaatst naar de parochiekerk Tenhemelopneming aan de Brederodestraat 2 in Vianen. De Grote Kerk van Vianen, waar de overige adventsvespers plaatsvinden, is op deze datum decor voor kerstvieringen van twee basisscholen. Een vesper bestaat uit een kort avondgebed met lezingen, liederen en gebeden. Ze staan open voor ieder, ongeacht geloof of kerkgenootschap. Aanvang 19:15 uur, kerk open om 18:45 uur. De toegang is vrij.

Spirituele avond
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Spiritueel centrum Iris organiseert weer een spirituele avond. Medium is John Hagen, en hij leest new visioen-kaarten, de avond is geheel in kerstsfeer. Entree is zes euro.

Kerstzangavond in Zijderveld
19:30, Zijderveld, Hervormde kerk. De jaarlijkse kerstzangavond wordt georganiseerd door de plaatselijke christelijke gemengde zangvereniging Laudate Dominum. Dit koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Het koor is voor deze gelegenheid een gelegenheidskoor en bijna verdubbeld in aantal zangers. Gastkoor is het christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen onder leiding van Ruben Weverling. Anja de Bruijn-Bok en Anne van Lagen bespelen de dwarsfluit en Dinie Jager-Raven bespeelt de klavieren van het orgel of de piano. De koren zingen aansprekende en bekende liederen en er staat uiteraard ook samenzang op het programma. De meditatie wordt verzorgd door dominee D. Verkuil, hervormd predikant van Zijderveld. De kerk is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis, maar er is na afloop wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Kerstzangavond in Zijderveld
20:00, Zijderveld, Hervormde kerk. De jaarlijkse Kerstzangavond in Zijderveld wordt georganiseerd door de plaatselijke christelijke gemengde zangvereniging 'Laudate Dominum'. Het koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Het koor is voor deze gelegenheid bijna verdubbeld in aantal zangers, een zogenaamd gelegenheidskoor. Als gastkoor is aanwezig het christelijk gemengd Koor 'Soli Deo Gloria ' uit Herwijnen onder leiding van Ruben Weverling. Anja de Bruijn-Bok en Anne van Lagen bespelen de dwarsfluit en Dinie Jager-Raven de klavieren van het orgel of de piano. De koren zingen aansprekende en veelal bekende liederen. Er staat uiteraard ook samenzang op het programma. De meditatie wordt verzorgd door dominee D. Verkuil, hervormd predikant van Zijderveld. De kerk is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

donderdag 21 december

Postzegels
19:00-21:00, Vianen, De Prenter. Postzegelvereniging De Posthoorn houdt een bijeenkomst in De Prenter. Liefhebbers zijn welkom om postzegels te veilen of ruilen. Alle verzamelaars zijn welkom.

vrijdag 22 december

Handverzorging
12:00-17:00, Vianen, Hof van Batenstein. Op uitnodiging van Stichting Welzijn Vianen (SWV) geeft een handverzorger manicures in Hof van Batenstein. Ook kunnen mensen deze middag een hand- of armmassage krijgen. Hier zijn kosten aan verbonden. Opgeven kan bij de receptie van het SWV-kantoor of door te bellen naar 0347-374097.

zaterdag 23 december

Diepgaand
23:00, Vianen, café 't Fust. Weer tijd voor 'Diepgaand' bij 't Fust, deze keer in een speciale kersteditie. De dj's van de avond zijn Torben Castle, Giliano, Koenraadt, Dominic Candela en Gasparo. De entree is gratis. Begint vanaf 23:00 uur.

maandag 25 december

Kerstdiner
16:00-20:30, Vianen, De Prenter. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert in De Prenter een kerstdiner, voor inwoners van gemeente Vianen die alleen zouden zijn op deze dag en graag Kerstmis met anderen willen vieren. Een groep vrijwilligers kookt deze dag en verzorgt de gasten, er kunnen maximaal zestig personen aan het diner aanschuiven. De maaltijd is van 16:00 tot 20:30 uur en deelname kost tien euro voor een driegangendiner. Overigens zoekt de organisatie ook nog vrijwilligers voor het organiseren van de maaltijd. Aanmelden hiervoor of voor het kerstdiner kan bij Mariska Eiflaar via 06-45936758, 0347-344365 of m.eiflaar@welzijnvianen.nl. www.welzijnvianen.nl