• Dj's van weleer in De Rooie Reiger.
• Dj's van weleer in De Rooie Reiger. Foto: Peter Verbeek

Plaatjes draaien met dj's van toen

vianen • Café De Rooie Reiger gaat zondagmiddag 17 december, vanaf 15.00 uur, terug in de tijd. Voorafgegaan door een pubquiz draaien Bert Vroege, Arie van Zanten, Cees Bosman en Gertjan 'Bo Bellow' Bel plaatjes uit de periode 1968 tot eind jaren 80.

Het idee komt van Bel, die Van Zanten uitnodigde om een aantal dj's van vroeger eens bij elkaar te brengen in hun stamcafé De Rooie Reiger. Eigenaar Herman Gleis was daar direct voor te porren.

Smartlappen

Arie van Zanten kwam vijftig jaar geleden regelmatig in de patatzaken van Wout Veen en Piet Kemp. Daar stonden jukeboxen, voornamelijk gevuld met smartlappen maar niet met de hits uit die jaren. "In café De Brouwerij, in de Kerkstraat, was een kelder, en ik mocht daar singletjes gaan draaien voor de jongelui. In de platenzaak van Wijburg, op de Voorstraat, kocht ik, voor 3,95 per stuk, een paar singletjes: Jumping Jack Flash (Rolling Stones), It's Now or Never (Elvis) en Pictures of Matchstick Men (Status Quo). Gerrit Veen, de zoon van Wout, financierde de rest van de plaatjes, en zo zijn we begonnen. Later is daar CJV Rails uit voortgekomen, de jongerensoos die is begonnen op de bovenverdieping van Hocova (voormalig textielatelier in Walsland). Vanuit die organisatie is later De Stal ontstaan."

Eind jaren 80 kwam Gertjan Bel, de jongste van de vier dj's, als 15-jarige vaak in De Brouwerij. De eerste verdieping was omgebouwd tot discotheek, en Bert Vroege was daar een van de dj's. "Ik wilde daar ook graag gaan draaien, maar ik kon er niet tussen komen. Op uitnodiging van Chris Baars, de voorzitter van De Stal, kon ik daar om de week met mijn maatje Reinier Zweep terecht. In het andere weekeind draaiden we in de Friobarca, in Hagestein. Op een zaterdag in 1984 was er echter geen enkele bezoeker in dat café. Wat bleek: iedereen zat in net geopende De Rodenburg (Beesd). Nadat ik had gebeld met de eigenaar was ik ook dáár welkom."

Cees Bosman is de vreemde eend in de Vianense bijt. Hij woont hier pas sinds 1991, maar was al veel eerder gast-dj bij Utrechtse gelegenheden als Hordijk, Cartouche en Cyrano de Bergerac. Eind jaren 70 had Bosman al een eigen drive-in en werd hij vaak ingehuurd. Als inwoner van Vianen draaide hij wekelijks, en hij is nog steeds actief, onder andere bij tuinfeesten en (huwelijks)jubilea. De vier 'belegen' dj's beschikken allemaal over een grote collectie lp's en ep's, en het zal hen geen enkele moeite kosten een uurtje muziek van vroeger samen te stellen.


Peter Verbeek