Raad wil duidelijkheid over locatie Berchmanweg

Wethouder Frank Meurs onder vuur

hoef en haag • Met name coalitiepartijen VVD en SGP verweten Meurs dat hij nog steeds geen duidelijkheid heeft gegeven over de juridische en financiële consequenties van het vestigen van een schoollocatie op de Berchmanweg bij Stal Bosgoed, vlakbij het Kasteelterrein.

De gemeenteraad heeft daar al op 21 november middels een unaniem aangenomen motie om verzocht. Het bleef tijdens de door Jan Scheringa (CDA) geleide vergadering nog heel beschaafd, maar de irritatie was van de gezichten te lezen. Meurs heeft inmiddels beterschap beloofd en gezegd dat hij de gegevens zo snel mogelijk zal aanleveren.

Bakkeleien

Er wordt door de raad al ruim een half jaar gebakkeleid over de locatiekeuze voor een nieuwe school of nieuwe scholen in het nieuwe dorp Hoef en Haag. Het college kwam aanvankelijk met het voorstel om scholen te bouwen op de Brink (centrum van Hoef en Haag) en aan de Bongerd in Hagestein. Mede onder druk van een groep dorpsbewoners van Hagestein (Hartenkreet Hagestein) kwam uiteindelijk ook het Kasteelterrein in beeld, hoewel de raad in 2014 een amendement had aangenomen om deze groene buffer tussen Hagestein en Hoef en Haag onbebouwd te laten.

Tijdens de raadsvergadering in september ontstond een patstelling: acht raadsleden voor De Brink/De Bongerd, acht raadsleden voor het Kasteelterrein. Er werd besloten om de besluitvorming een maand uit te stellen. Maar dat zijn er inmiddels drie maanden geworden. Het definitieve raadsdebat vindt plaats op dinsdag 19 december.

Maar de verwarring is er inmiddels niet minder op geworden. Een werkgroep uit de raad heeft de afgelopen weken met diverse stakeholders gesproken. In die gesprekken hebben de schoolbesturen unaniem aangegeven dat zij een schoollocatie aan de Bongerd in Hagestein helemaal niet zien zitten. Ze spreken over een 'verlieslocatie'. Het lijkt erop dat inmiddels alle partijen in de raad (ook VVD en VHL Lokaal) die conclusie delen. De partijen zijn nu ook met twee andere mogelijke locaties gekomen, waaronder de Berchmanweg. Deze locatie ligt buiten het Kasteelterrein. Probleem is dat op deze plek volgens het bestemmingsplan woningen zijn gepland.

Grond

De raad kreeg dinsdagavond (Pakjesavond) allerlei tekeningen doorgestuurd van het college. Maar dat is niet genoeg, vond met name Siebolt Nieuwenhuis van de VVD. "Wij zijn geïnteresseerd in de juridische en financiële consequenties. Als wij straks kiezen voor de Berchmanweg, dan gaan we bouwen op grond die niet van ons is. Zijn de eigenaren bereid om die grond te verkopen? En wat zijn dan de kosten?"

Wethouder Frank Meurs beloofde dat hij nu heel snel met een doorrekening van deze locatie zal laten maken. Maar hij gaf ook aan dat het niet mogelijk is om alle varianten (ook de nieuwe) tot in detail door te laten doorrekenen. Ook Bram Schoonhoven (CDA) is het onmogelijk om alle onzekerheden tot nul te reduceren. "Als we dat gaan doen, zijn we over twee jaar nog bezig. En dan zijn er nog wel honderd vragen te verzinnen. We hebben ook nog zoiets als ons boerenverstand, waarbij we best wel een idee hebben wat gronden kosten en wat de opties zijn. We kunnen best tot een goed besluit komen met een bepaald percentage van onzekerheid."

Dick Aanen