Schrijfmarathon Amnesty in Vianen

vianen • De Viaanse werkgroep van Amnesty International organiseert zaterdag 9 december weer de jaarlijkse schrijfmarathon in Bibliotheek Vianen. Dit in verband met de Dag van de Mensenrechten op zondag 10 december.

Op deze dag wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Amnesty International heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden, zo is de gedachte. Amnesty's schrijfacties hebben resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf, de leefomstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog betekenen die brieven en solidariteitsboodschappen heel veel. Ze steken een hart onder de riem van de slachtoffers, maar ook van hun familie en vrienden.

Tijdens de schrijfmarathon van dit jaar krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Iedereen die wil meedoen aan de actie kan op zaterdag 9 december van 10:00 tot 16:00 uur terecht aan de koffietafel in de Viaanse bibliotheek. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. Bibliotheek Vianen biedt iedere schrijver koffie of thee aan. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december staat de werkgroep ook met een kraam met kerstkaarten en kaarsen in het winkelcentrum op de Lijnbaan te Vianen. Voorbijgangers kunnen daar ook een petitie van Amnesty ondertekenen.