• Dineke Leeuwis, coördinator van de Open Eettafel van het Rode Kruis.
• Dineke Leeuwis, coördinator van de Open Eettafel van het Rode Kruis. Foto: Dick Aanen

'Samen eten is toch veel gezelliger'

vianen • Samen eten is zoveel gezelliger dan alleen. Dat is al tien jaar lang het achterliggende idee van de Open Eettafel die door het Rode Kruis Vianen in samenwerking met het Oosterlicht College wordt georganiseerd.

Gedurende het schooljaar wordt op de eerste donderdag van de maand door de leerlingen van de school een diner gekookt en uitgeserveerd. Alleenstaanden kunnen tegen een geringe vergoeding aanschuiven. Het vervoer naar het Oosterlicht kan in overleg geregeld worden. Aanstaande donderdag 7 december wordt een feestelijke Kerstmaaltijd geserveerd.

"Er is veel behoefte aan deze voorziening", zegt Dineke Leeuwis, die tien jaar geleden het initiatief nam en de Open Eettafel nog steeds elke maand coördineert. "We begonnen met 24 gasten. Dat aantal is gegroeid naar rond de veertig."

Groeiend probleem

Eenzaamheid is er altijd geweest. Maar doordat ouderen tegenwoordig genoodzaakt worden om langer zelfstandig te blijven wonen, lijkt het wel een groeiend probleem. Vooral mensen die hun partner verliezen, verliezen vaak ook hun sociale contacten. Ook Vianen telt volgens Dineke Leeuwis veel mensen die alleen zijn en die af en toe behoefte hebben aan wat gezelligheid. Bijvoorbeeld door samen te eten.

"Het is misschien een onderschat probleem", zegt Dineke. "Ook iets waar alleenstaanden niet zo graag voor uitkomen. Maar iedereen kan het zich voorstellen: het is gewoon ongezellig om alleen te eten. Het is niet zo heel makkelijk om het initiatief te nemen en om die eenzaamheid te doorbreken. Mensen die alleen zijn worden ook niet meer zo vaak uitgenodigd door vrienden om eens gezellig te komen eten. En in je eentje bij Van de Valk gaan eten doe je ook niet zo snel."

Gesprekken

Iedereen die dat wil is welkom bij de Open Eettafel. Dineke ziet mensen helemaal opbloeien. "Er zijn leuke gesprekken. We zien echte vriendschappen ontstaan. Mensen die bijvoorbeeld besluiten om naast die maandelijkse bijeenkomst besluiten om wat vaker met elkaar koffie te gaan drinken. Het is eigenlijk allemaal heel simpel. Maar soms hebben mensen een zetje nodig."

Dineke heeft het initiatief ook aangekaart bij het landelijke Rode Kruis, die aanvankelijk wat sceptisch stond tegenover een dergelijk initiatief. "Maar ik zie nu toch dat het initiatief door diverse afdelingen in het land wordt overgenomen."

De Kerstmaaltijd op donderdag 7 december begint om 18:00 uur, inloop vanaf 17:30 uur. De kosten bedragen tien euro. Indien gewenst wordt ook het vervoer geregeld. Opgeven kan bij Dineke Leeuwis op telefoonnummer 06-29232016.