• De wethouders ondertekenen de sponsorovereenkomst.
• De wethouders ondertekenen de sponsorovereenkomst. Foto: Nico van Ganzewinkel

Weer geld voor stichting Jan Blanken

vianen • De wethouders Cees Taal van Leerdam en Maks van Middelkoop ondertekende afgelopen donderdag een éénmalige subsidieovereenkomst met de stichting Jan Blanken Vianen 2018. Met deze overeenkomst ondersteunen de gemeenten Leerdam en Zederik elk met een bedrag van 5.000 euro het initiatief voor een informatief monument over Jan Blanken.

De invloed die waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken heeft gehad op het gebied Vijfheerenlanden en Alblasserwaard door onder de aanleg van het Zederikkanaal, de Lingewerken en de straatweg van Vianen naar Gorinchem, waren genoeg redenen voor beide wethouders om het initiatief van harte te ondersteunen. Met de aanleg van de Lingewerken werden bijvoorbeeld de met regelmaat voorkomende overstromingen in het gebied een halt toegeroepen. Ten tijde van Jan Blanken vonden in de regio tussen Maas en Lek niet minder dan vijf ernstige overstromingen plaats. De overstroming van 1809 was aanleiding om alles in het werk te stellen voor de verbetering van de waterhuishouding in het rivierengebied. Jan Blanken kreeg de leiding over dat groots opgezette project, dat de naam Lingewerken kreeg. Het project omvatte allereerst het verhogen en versterken van de Diefdijk. Het bouwen van een nieuwe dijk langs de Linge, vanaf Gorinchem naar de bestaande Lingedijk. Bij Asperen werd een gedeelte van de Linge afgedamd en werd er een waaiersluis aangelegd.

Stichting Jan Blanken 2018 wil een monument voor de ingenieur oprichten in Vianen, waar Blanken in 1838 overleed. De initiatiefnemers krijgen volop steun voor het project. Wethouder Cees Taal kon binnen de begroting van Leerdam ruimte vinden voor het leveren van een bijdrage voor de realisering van dit monument. "De plaatsing van het monument van Jan Blanken past ook in het kader van 'Het versterken van de vrijetijdseconomie' voor onze regio", lichtte hij toe. Zijn Zederikse collega Maks van Middelkoop moest eerst met het collegevoorstel langs de raad, het voorstel tot financiële ondersteuning werd met ruime meerderheid aangenomen. Maks van Middelkoop: "Met onze bijdrage hebben wij straks, in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, een schitterend monument."