Subsidie voor Everdings deelautoproject

everdingen • De gemeenteraad van Vianen bespreekt deze maand een voorstel van het college om in totaal 46.000 euro beschikbaar te stellen voor een deelauto-project in Everdingen.

De stichting experimenteert inmiddels al drie jaar met een Toyota dieselbusje, die buiten werktijden ook voor mensen uit Everdingen en directe omgeving ter beschikking wordt gesteld. De bedoeling is om het project uit te breiden.

De stichting wil dat er voor de bewoners uit het dorp bij voorkeur vijf auto's ter beschikking staan, inclusief een busje. Men wil een systeem zonder sleuteloverdracht, geautomatiseerde kilometeradministratie en verrekening en zichtbaarheid van auto's via een trackingsysteem. Om dit te realiseren overweegt de stichting in zee te gaan met aanbieder Mywheels. Het achterliggende idee van het deelproject in Everdingen het terugdringen van het tweede autobezit, het vergroten van de mobiliteit en het vergroenen van de door de inwoners gereden kilometers.

Elektrische bus

Met de gemeentelijke subsidie kan een elektrische bus voor personenvervoer worden aangeschaft, inclusief de noodzakelijke software om de bus te kunnen delen. De totale kosten van het deelautoproject worden geraamd op 52.000 euro: 40.000 euro voor de aanschaf van de bus, maandelijkse kosten van 50 euro per auto (9000 euro per jaar) en eenmalig 600 euro per auto inbouw hardware.

De bus zal onder meer worden gebruikt voor de Winkel & Zo in Everdingen. De software wordt ook in drie tot vijf andere auto's geïnstalleerd. Een gedeelte van de toegekende subsidie (36.000 euro) komt uit het potje 'Bereikbaarheid van de dorpen'. Tienduizend euro wordt beschikbaar gesteld uit het reguliere budget Duurzaamheid. Van de stichting Vitaal Dorp wordt nog wel een eigen bijdrage gevraagd van zesduizend euro.