Onderzoek naar alternatieve schoollocaties

hoef en haag • De gemeenteraad van Vianen heeft het college in een motie verzocht om onderzoek te doen naar de consequenties van vestiging van een nieuwe schoollocatie op de Berchmansweg bij Stal Bosgoed. Op deze locatie in het nieuwe dorp Hoef en Haag zijn nu nog huizen gepland.

De raad wil zowel onderzocht hebben of het mogelijk is om een school te vestigen voor 300 of eentje voor 600 leerlingen. Ook wordt aan het college verzocht om een locatie te onderzoeken in Hagestein vlakbij het Kasteelterrein. In september van dit jaar ontstond een patstelling over de schoollocatiekeuze voor het nieuwe en snelgroeiende dorp.Tijdens het debat spraken acht raadsleden van PvdA, ChristenUnie, SGP en D66 een voorkeur uit voor het Kasteelterrein. VVD en VHL Lokaal kozen toen nog voor een variant met scholen op de Brink (in het centrum van Hoef en Haag) en aan de Bongerd (in Hagestein).

Het CDA kwam tijdens de raadsvergadering met een amendement om ook nog een derde optie te onderzoeken: de bouw van een school op de Brink en op het Kasteelterrein. Op die avond kwam het uiteindelijk niet tot een stemming. Op dinsdag 19 december gaat het debat verder.

Maar inmiddels heeft de raad niet stilgezeten. Een raadswerkgroepje bestaande uit Jan Scheringa (CDA), Harry van Tilburg (VHL Lokaal), Joop van Montfoort (PvdA) en Christa Hendriksen (D66) ging in een viertal bijeenkomsten in gesprek met de belangrijkste partijen bij de schoollocatiekeuze: het college van burgemeester en wethouders c.q. de portefeuillehouder onderwijs, de vier belanghebbende schoolbesturen (O2A5, Fluenta, TriVia en Trinamiek), het Consortium Hoef en Haag, Stal Bosgoed (eigenaar grond van een mogelijke locatie) en Stichting Hartenkreet Hagestein. Vooral het gesprek met de schoolbesturen maakte andermaal duidelijk dat een school in Hagestein als een verlieslocatie wordt gezien. Dus dat alternatief zal waarschijnlijk afvallen. De keuze voor het Kasteelterrein is lastig, omdat de raad in 2014 via het amendement-Allard heeft afgesproken om dit terrein vrij te houden van bebouwing.