Geen bonuspunt voor Rooie Reigers

nieuwegein • Tegen Nieuwegein leek het weer verkeerd af te lopen voor het libreteam van De Rooie Reigers. Joop Florie (76) trof in Peter Faber een tegenstander die zijn avond had. Hij opende met een serie van 30, en bekroonde zijn goede spel met een slotreeks van 67 (146-33 in elf beurten): 2-0. Jhon Burggraaf nam het daarna op tegen Frans Jutte (120, kader 38/2). De Vianer begon sterk en leidde na vijf beurten met 10-50. Hij viel daarna lang terug in lage series, terwijl Jutte met twee series van 13 caramboles niet veel dichter bij kwam. In de laatste vijf beurten ging het crescendo voor Burggraaf. Hij stootte 68 caramboles en verzekerde zich daardoor van de winst (94-150 in 23 beurten): 2-2. Faber trad daarna nogmaals aan, maar tegen Cok Florie moest hij nu 161 caramboles maken. Beurtelings namen beide biljarters de leiding. Door een reeks van 46 caramboles leek Faber te gaan winnen (154-104, maar dankzij een slotserie van 27 ontsnapte de Vianer opnieuw op het nippertje (158-131 in 19 beurten): 3-4.


Het Fust verliest van hekkensluiter

nieuwegein • Het driebandenteam van Het Fust ging op bezoek bij het onderaan staande Nieuwegein 12. Robbert Geuze (22) kwam tegen Reijer Griffioen niet goed uit de verf. De Vianer was improductief en stond na dertig beurten met 11-6 achter. Een reeks van 4 caramboles bracht hem dichterbij, maar Griffioen deed dat teniet met twee serietjes van 3 (20-13 in 45 beurten): 2-0. Niek Schermer moest het tegen Michel Mulder (16) hebben van veel beurten van 1 carambole. Hij bereikte daar wél mee dat hij na dertig beurten leidde met 6-11. De resterende 8 caramboles lieten niet lang op zich wachten waardoor hij een mooie zege behaalde (9-19 in 42 beurten): 2-2. Bert Vroege, die pas één partij heeft verloren, was deze keer een halve redder in nood. Zowel hij als Ron Jaarsma maakten een serie van 4 caramboles. De Nieuwegeiner had het grootste deel van de partij een kleine voorsprong, maar na veertig beurten werden de punten eerlijk verdeeld (14-14). Het bonuspunt ging echter naar de thuisclub: 4-3.


Verlies Lekstroom

vianen • Het achttal van schaakvereniging Lekstroom verloord uitgestelde wedstrijd tegen Magnus (Leidsche Rijn): 2,5-5,5. Magnus is begonnen als een jeugdschaakclub, maar inmiddels spelen er ook volwassenen mee. Niettemin speelden op drie borden jeugdspelers tussen 10 en 16 jaar, en die konden er wat van. Gavin Wallace was de enige die zijn jonge opponent, na een onoverzichtelijk middenspel, wist te verslaan. Niet veel later verdubbelde Ben Schuddeboom de voorsprong. Met een prachtige aanval gaf hij zijn tegenstander geen enkele kans en met een krachtige loperzet besliste hij de wedstrijd: 2-0. Wilfried Bras en Arie Post ondervonden de kracht van de andere jongelui. Bras raakte al snel een stuk kwijt en deed daarna vergeefse pogingen om er nog een remise uit te slepen. Ook Post stond de hele tijd met de rug tegen de muur en zag geen kans zich aan die positie te onttrekken. Jan Jansen, bijna altijd goed voor tenminste een halfje, verloor kansloos. Aart Baas had een koning die vrij geïsoleerd op het veld stond. Hij viel aan, kreeg kansjes, maar zijn opponente had toch het betere van het spel. Na veel gemanoeuvreer besliste ze de partij met een fraaie dame-zet. Eerste bordspeler Frank Lommers deelde in de malaise. Na een gelijk opgaand gevecht keerden de kansen. Colijn Wakkee speelde remise.