Subsidiegeld voor restauratie altaarretabel

vianen • Er zijn plannen om het altaar retabel in de Grote Kerk te laten restaureren.

Het betreft een initiatief van stichting Kunst en Cultuur in de Grote Kerk van Vianen, in samenwerking met het college van Kerkrentmeesters van deze kerkelijke gemeente en de restauratiecommissie Altaarretabel.

Het retabel van natuursteeen verkeert in slechte toestand door verlies van detail en van de kleurresten. Het doel van de restauratie is om verder verval te voorkomen. De totale restauratiekosten bedragen 170.000 euro. Inmiddels heeft de provincie Utrecht vanuit het Parelfonds een toekenning gedaan van 85.000 euro. Ook de gemeente Vianen doet met een bedrag van 14.714 euro een duit in het zakje.

Het grafmonument van Reinoud III (heer van Brederode) en zijn vrouw is enkele jaren geleden al gerestaureerd. Toen bleef het altaarretabel buiten beschouwing. Het altaarretabel stelt het hiernamaals voor. "Hier is het prachtige leven verbeeld alsof Reinoud duidelijk wilde maken, niet bij leven, maar in het hiernamaals kun je leven in pracht en praal", schrijft de stichting in de subsidieaanvraag aan de gemeente. De stichting telt een werkgroep bestaande uit mensen met kennis van de geschiedenis.

Het retabel is onlosmakelijk verbonden aan de totale symboliek van het grafmonument. "Het altaarretabel is het laatst overgebleven stenen altaartje daterend van voor de Reformatie, zo noordelijk in de Nederlanden. Bovendien vertoont het kenmerken van een Gregoriusaltaar, getuige onder andere de naar eucharistie of avondmaal verwijzende reliëfs die op het onderste deel zijn afgebeeld."

Het gemeentelijk geld voor de restauratie is beschikbaar omdat de restauratie van het schilderij van Vroom in de Burgerzaal van het stadhuis veel goedkoper uitviel dan begroot. Naast het geld voor de restauratie van het altaarretabel was er ook nog geld over voor de stichting Jan Blanken, die een groot monument wil oprichten voor de bekende negentiende-eeuwse ingenieur.