Brederodes slaat toe in laatste kwartier

woudrichem • Debutant Woudrichem, goed begonnen aan de competitie, zocht zijn heil vooral in de lange bal. Brederodes, dat daar weinig moeite mee had, was goed in de omschakeling en kreeg meer mogelijkheden. In de twintigste minuut liet de Vianense defensie zich evenwel verrassen en met een schotje van dichtbij nam Woudrichem de leiding: 1-0.

Amper twee minuten later werd een crosspass van Tasos Iltsidis prima ingekopt door Mike de Groot: 1-1. In het resterende gedeelte van de eerste helft hadden de bezoekers een licht veldoverwicht.

Vastgezet

Na rust maakte Brederodes de dienst uit. Woudrichem werd vastgezet op de eigen helft en hield de poort tot twintig minuten voor tijd dicht. Op aangeven van Dennis Kruijk scoorde Robbert Bakker met een schuiver in de hoek: 1-2. Kort daarop werd een verdediger van Woudrichem dusdanig in de problemen gebracht door een voorzet van Bakker dat hij zijn eigen keeper passeerde: 1-2.

Nadat een speler van de thuisclub zijn tweede gele kaart had gekregen was de thuisploeg rijp voor de sloop. Ivo Toxopeus kreeg de bal zeven minuten voor tijd na zwak wegwerken in de voeten en met een bekeken schot van bijna veertig meter mikte hij de bal over de doelman in de touwen: 1-4.

"Er is met man en macht gevochten. Dit was een zege van het collectief, met Mike de Groot als uitblinker", complimenteerde trainer Charly Olf zijn ploeg.

Lekstroom begint competitie met zege

bunschoten/spakenburg • De schakers van Lekstroom openden de bondscompetitie met een uitwedstrijd tegen het derde team van En Passant.

Na bijna twee uur schaken vielen de eerste remises. Henny van Dijk en Jan Jansen zagen het niet zitten om langer door te spelen: 1-1. Intussen pareerde Arie Post de witte aanval van zijn tegenstander en drong diens dame terug naar achteren. Na een gevaarlijke paardenzet bood hij remise aan. Dat werd geweigerd, waarna zijn opponent een paard offerde en de zwarte dame veroverde: 2-1.

Evenals zijn tegenstander zocht Ben Schuddeboom op de damevleugel de vijandelijke koning op. De debutant van Lekstroom had daarbij meer succes. Zijn beide torens stonden paraat en de combinatie paard-loper deed de rest: 2-2.

Kansrijke positie

In kansrijke positie verzuimde Gavin Wallace de dames te ruilen. Daardoor liep hij op het eind tegen een geforceerd eeuwig schaak op: 2,5-2,5. Wilfried Bras, ook al een debutant, veroverde snel een pion en ging daarmee voor de winst. Na een slechte zet met zijn koningin had zijn tegenstander die via een loperoffer kunnen winnen, maar gelukkig zag hij die winnende zet over het hoofd. Na een langdurig eindspel en een koning die net niet mat gezet kon worden haalde hij toch nog het volle punt binnen: 2,5-3,5.

Colijn Wakkee kreeg te maken met wederzijds geblokkeerde pionnen. Na veel heen en weer zetten werd tot remise besloten: 3-4. Het duel op bord 1 nam de meeste tijd in beslag. Frank Mommers wikkelde met zijn vrijpion af naar winst na een fatale dameruil van zijn tegenstander: 3-5.