• Een buitenspeelactiviteit op de Egbertusschool
• Een buitenspeelactiviteit op de Egbertusschool Foto: Nico van Ganzewinkel

Veel kinderen nemen deel aan activiteiten BSO Wijs!

Project Buiten Spelen blijkt succesvol

vianen • Er is veel belangstelling voor de twee lopende projecten.

Het project 'Sportief buitenspelen', gefinancierd door het Rijk, is gericht op basisscholen De Wegwijzer en De Voofhof in wijk De Monnikenhof en De Ark en Tijl Uilenspiegel in wijk De Hagen. "Het project is vooral gestart vanwege het hoge aantal gevallen van obesitas", zegt Sandra Hofhuis van BSO Wijs!.

Het aantal kinderen met obesitas in Vianen is hoog, ondanks dat er een gevarieerd sportaanbod is.

Hofhuis: "Dit komt met name door een vermindering van het 'gewone' beweeggedrag van kinderen. "Mogen we gamen", is vaak de eerste vraag die kinderen stellen als ze uit school komen. Het buitenspelen – bewegen op een natuurlijke manier – neemt steeds meer af. Vooral in de periode oktober tot en met februari spelen kinderen nauwelijks nog buiten, zo blijkt uit onderzoek."

Avontuurlijke activiteiten

De aanpak van BSO Wijs is effectief. De kinderen ondernemen op woensdagmiddag avontuurlijke activiteiten, zoals boomklimmen, magneetvissen, bootcamp en tal van spelletjes die ze zelf met vrienden kunnen doen. Sandra Hofhuis: "Het doel is dat kinderen weer actief buiten gaan spelen. Het is heel goed voor de motoriek, het zelfvertrouwen en het voorkomt overgewicht." De reacties van de kinderen en hun ouders zijn heel positief, zegt Sandra Hofhuis. "Bij na-schoolse activiteiten heb je normaal gesproken zo'n twintig kinderen. Met ons project 'sportief buitenspelen' bereiken we soms wel vijftig kinderen."

Door het succes van het project 'Sportief Buitenspelen' is ook een ander project gestart: Natuurlijk Buitenspelen. Dit project, dat wordt gefinancierd door de gemeente Vianen, is gericht op de Egbertusschool en De Rank in het centrum van Vianen. "Afgelopen woensdag bleven we op het schoolplein, maar we gaan ook echt de natuur in. We hebben bijvoorbeeld speciale gastles-kisten gericht op herten en op waterdieren."

De inhoud van de lessen wordt afgestemd met de leerkracht en kan bijvoorbeeld gaan over: dieren, de sloot, eten uit de natuur of de seizoenen. BSO Wijs! werkt de les uit, zorgt voor begeleiding en vervoer (groepsfietsen). De les duurt maximaal 1,5 uur inclusief halen en brengen.

Het project Buiten Spelen loopt door tot eind 2018. De eerste resultaten laten zien dat kinderen meer buitenspelen dan dat ze daarvoor deden.