Over klimaatveranderingen

schoonrewoerd • Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert donderdag 2 november een dialezing over het effect van de veranderingen in het weer en klimaat op natuur en samenleving. Hiervoor is bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University uitgenodigd, hij is onder meer bekend van het waarnemingsnetwerk De Natuurkalender.

De Natuurkalender richt zich op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals de start van bloei, het verschijnen van vlinders of het aankomen van trekvogels. De Natuurkalender heeft ook als doel om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in de natuur die optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat. Andere voorbeelden van door Van Vliet opgezette netwerken zijn: De Muggenradar, De Allergieradar, De Tekenradar en de GrowApp. Hij is verder gespecialiseerd in het communiceren van wetenschap naar publiek. Hij coördineert de natuurnieuwssite Naturetoday.com waar meer dan vijftien natuurorganisaties dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren. Het doel van Naturetoday.com is om natuur in het dagelijkse nieuwsdomein te brengen om zodoende de interesse voor natuur in de samenleving te vergroten.

In zijn presentatie komen veel van bovengenoemde onderwerpen aan bod. Hij laat aan de hand van een groot aantal herkenbare voorbeelden zien dat zich spectaculaire veranderingen in de natuur voordoen. Het publiek wordt actief betrokken door middel van stemkastjes. De lezing vindt plaats in natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd. De deuren gaan om 19:30 uur open, de lezing begint om 20:00 uur.