Toenemende zorgen over files op Bentz-Berg

vianen • De gemeente Vianen is hard bezig om een oplossing te vinden voor het toenemende fileverkeer op de Bentz-Berg. Maar volgens wethouder André Landwehr zal zo'n oplossing er niet '1-2-3' komen.

"We hebben echt een probleem", zei Landwehr afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering op antwoord van raadslid Wim van Barneveld (VHL Lokaal). "Als we niet oppassen gaan de files ons jaarlijks een economische schadepost opleveren van 3,6 miljard euro. De congestie neemt toe. We kunnen de verkeersdrukte niet meer aan. Iedereen kiest de auto en het lijkt wel of iedereen het openbaar vervoer links laat liggen."

Roadblocks

Veel automobilisten kiezen de Bentz-Berg, omdat ze daarmee de file op de snelwegen denken te ontwijken. De file begint al rond half vier en duurt tot ongeveer zeven uur 's avonds. Op sommige momenten staat het vast van de afslag van de A2 tot aan de bocht bij de Lexmondsestraatweg. Zo'n vijftien jaar geleden dacht Vianen het probleem te kunnen oplossen door op de weg naar Lexmond roadblocks te plaatsen. Maar die boden uiteindelijk geen soelaas, omdat de automobilisten door de stad gingen rijden om de andere oprit naar de A27 te nemen.

Niet alleen de automobilisten, maar ook de bewoners van de Monnikenhof en Amaliastein zijn de dupe. Ouders met schoolgaande kinderen klagen dat ze de Bentz-Berg niet meer veilig kunnen oversteken.

Filezwaarte

Deze week werd bekend dat de filezwaarte in Nederland in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen is in vergelijking met vorig jaar. De A27 bij Lexmond staat landelijk op de derde plaats.

De Bentz-Berg ligt buiten de bebouwde kom en valt eigenlijk onder het beheer van waterschap Rivierenland. Dat maakt de zaak extra gecompliceerd, liet wethouder Landwehr dinsdag weten. "Toch gaat dit probleem ons zeer ter harte. Het is troosteloos als je de wijk niet meer in of uit kunt. We zijn momenteel vooral bezorgd dat de hulpdiensten niet meer op tijd ter plaatse kunnen zijn."

Binnen het college stond het onderwerp onlangs al prominent op de agenda. "We redden het niet alleen", aldus Landwehr. "Daarom zijn we hierover ook in gesprek met de gemeente Zederik."