• Het Don KosakenChor Russland komt naar Vianen.
• Het Don KosakenChor Russland komt naar Vianen. Foto: Monique Liet

De Kozakken komen naar Vianen

vianen • Het Don KosakenChor Russland en chef-dirigent Marcel Verhoeff vieren hun 25-jarig jubileum met een theatertour door Europa. Eerste stop: de Grote Kerk in Vianen op woensdag 15 november.

Het koor bestaat uit 24 professionele vocalisten die veelal verbonden zijn aan de grote operahuizen in Rusland. De begeleiding is in handen van het instrumentale ensemble Philarmonia uit Moskou, wiens leden authentieke Russische volksinstrumenten bespelen. Tijdens de Europese jubileumtournee tournee vullen de vocalisten en instrumentalisten wederom de zalen met bekende en onbekende Russische liederen. Bezoekers maken kennis met het oude, maar ook het nieuwe Rusland.

Het koor en de instrumentalisten staan onder de bezielende leiding van de Nederlandse dirigent Marcel Verhoeff, hij is onderscheiden met de Rus Prix Award. In 1992 is het Don KosakenChor Russland – bestaande uit in Rusland woonachtige professionele zangers – opgericht in zijn spirituele bakermat, de Russische Federatie, nadat toenmalig president Jeltsin toestemming had gegeven om de Kozakken de status van keurkorps te verlenen. In 1997 vierde het koor zijn eerste lustrum en werd het de status 'Legerkoor van het grote Donleger' toegekend. In het jaar 2000 trad het koor op in het Witte huis in Moskou. Dit concert zorgde voor een spectaculaire doorbraak in Europa met overal uitverkochte zalen. Vele Europese televisiezenders deden verslag van dit bijzondere optreden, waaronder NOS-Journaal, RTL-Deutschland en RTL-Nederland.

Het koor trad op in onder meer Dom Muzika (Moskou), het Witte Huis (Moskou), het Concertgebouw (Amsterdam), Liederhalle (Stuttgart), Musikhalle (Hamburg), Die Glocke (Bremen) en in Aspendos Arena (Antalya).

Het concert in de Grote Kerk begint woensdag 15 november om 20:00 uur. Kaarten zijn via de website te koop.


q www.donkosak.com