Gemeente pakt permanente bewoning aan

vianen • De gemeente Vianen start binnenkort met de aanpak van onrechtmatige bewoning in de chalets op recreatiecentrum Everstein. Bewoners van deze chalets ontvangen een brief waarin staat dat het pand niet als hoofdverblijf mag worden gebruikt, omdat het daar niet geschikt voor is.

Mensen die op recreatieterrein Everstein hun hoofdverblijf hebben, zijn niet bekend in de gemeentelijke basisadministratie, betalen minder belastingen, zorgen voor een scheve woningmarkt en handelen in strijd met het bestemmingsplan. En bovenal: wonen in een niet-brandveilig pand. Het college van B&W heeft daarom besloten daar een stokje voor te steken.

Burgemeester Wim Groeneweg legt uit: "We spreken van permanente bewoning als een recreatieverblijf in gebruik is als hoofdverblijf; de plek van waaruit je je leven leidt, het centrum van je sociale en maatschappelijke activiteiten. Waar je post ontvangt, je vrienden uitnodigt en van waaruit je naar je werk gaat. Waarom is een recreatiewoning daar niet voor geschikt? Bij gewone woningen wordt gekeken naar ventilatie en brandveiligheid. Bij chalets is deze controle er niet, omdat deze gebouwtjes niet bedoeld zijn om permanent in te wonen. Bij ons is niet bekend wie in zo'n huisje woont. Als er noodhulp of zorg nodig is, dan is niet duidelijk om wie het gaat. Je moet er toch niet aan denken dat daar brand uitbreekt of dat een ambulance een patiënt niet kan vinden? Daarom hebben wij van het tegengaan van illegale bewoning een speerpunt gemaakt in onze handhaving."

Na ontvangst van de brief is het aan de bewoners zelf om te concluderen of zij daar onrechtmatig wonen of niet. Als dit zo is, dan kunnen zij daar nu iets aan doen. Wie niet goed de weg weet, zich zorgen maakt of in een bijzondere situatie verkeert, kan zich melden. Soms wonen mensen er maar tijdelijk, omdat hun oude huis bijvoorbeeld verkocht is en het nieuwe nog niet is opgeleverd. Of als ze in scheiding liggen en snel onderdak nodig hebben in afwachting van een woningtoewijzing. Als men aan kan tonen dat men er maar tijdelijk woont, dan is er niets aan de hand. Wie er niet tijdelijk woont, is zelf aan zet om dit te veranderen.