• SchuldHulpMaatje gaat mensen met beginnende dementie helpen bij hun administratie.
• SchuldHulpMaatje gaat mensen met beginnende dementie helpen bij hun administratie. Foto: nl.123rf.com

Extra hulp bij ontluikende dementie

vianen • De afdeling Vianen van SchuldHulpMaatje start per 1 januari 2018 met een initiatief waarbij mensen met beginnende dementie worden ondersteund met het op orde houden van de thuisadministratie.

"In deze omstandigheden verliezen mensen vaak sluipenderwijs het overzicht en kunnen er ook financiële problemen ontstaan", schrijft de organisatie in een toelichting. "Niet zelden merken mensen van de thuiszorg of andere hulpverleners dat de post ongeopend wordt verstopt, dat rekeningen blijven liggen of dubbel betaald worden. Vaak zijn het deze hulpverleners die dan een helpende hand uitsteken waardoor hun eigenlijke taken in het gedrang komen."

Familieleden

Ook voor behulpzame familieleden en andere mantelzorgers kan dit volgens coördinator Jan Geereking tot problemen leiden. Want ook deze helpenden hebben vaak een andere waardevolle rol in het leven van deze mensen. "Daarnaast komt het maar al te vaak voor dat mensen in de eerste fase van deze ziekte niet beseffen dat zij hulp nodig hebben en maar moeizaam hulp op dit gebied toestaan. Naar aanleiding van vragen vanuit het Sociaal team van Vianen over mogelijke ondersteuning van de deze mensen heeft SchuldHulpMaatje in Vianen het initiatief hiertoe genomen."

Gedurende een proefperiode van achttien maanden zullen enkele maatjes van Schulhulpmaatje in acht situaties (alleengaanden en echtparen) mensen die in deze omstandigheden verkeren gaan bijstaan. Gedurende deze periode zal er in samenwerking met andere lokaal opererende hulpverlenende instanties gewerkt worden aan de ontwikkeling van een voor dit doel passende werkwijze. Na afloop van de proefperiode zal de ontwikkelde werkwijze voorzien van een advies daartoe worden aangeboden aan de gemeente Vianen welke dit initiatief ook ondersteund. De aanmeldingen voor deelname lopen tijdens deze proefperiode uitsluitend via de participerende organisaties.

Stichting

SchuldHulpMaatje bestaat landelijk sinds 2010 en is inmiddels in ruim honderd gemeenten actief. In Vianen kwam het initiatief in 2014 van de grond door een gezamenlijke inspanning van de gezamenlijke kerken (PKN en RK) te Vianen. Stichting Vianen Helpt Bij Schulden onderhoudt sinds die tijd intensieve contacten met het Sociaal Team van de gemeente Vianen; Werk- en Inkomen (WIL) Lekstroom in Nieuwegein; LEKSTEDEWonen en het gemeentebestuur van Vianen.

Voor meer informatie over dit initiatief kunnen belangstellenden zich wenden tot projectleider Astrid Koeter, maatjeastrid@shmvianen.nl , of coördinator Jan Geereking, coordinatorjan@shmvianen.nl, 06-28193703.


q www.shmvianen.nl