• Controle fietsverlichting Lek en Linge.
• Controle fietsverlichting Lek en Linge. Foto: Bas Beets

Aandacht voor fietsverlichting

culemborg • Lampje en batterij oké? Een opvallende reflector? Dat zijn enkele van de controlepunten tijdens de actie 'Val op met Lek en Linge'.

Met deze actie vestigen de techniekdocenten van de Culemborgse school deze week de aandacht op het belang van deugdelijke fietsverlichting. Alle brugklassers komen aan de beurt.

Met de donkere dagen in aantocht moeten fietsers beter maar goed zichtbaar te zijn. Zeker tijdens de drukke spitstijden, maar ook 's avonds na een schoolfeest. "Kinderen zijn er vaak niet mee bezig", is de ervaring van techniekdocent Gert Botma. "Het is een van de duizend dingen die ze moeten doen. We voeren deze actie voor het zesde jaar en het blijkt echt nodig dat je de kinderen erop wijst. En hun ouders overigens ook."


Fietsverlichting

De leerlingen krijgen tijdens de les een powerpointpresentatie en worden deze dagen bij het schoolplein door de docenten opgewacht. Die wensen hen goedemorgen en kijken mee of de verlichting in orde is. "Deze aanpak werkt", zegt Botma. "Vorig jaar had 97 procent van de brugklassers na onze actie werkende verlichting."

Uit een onderzoek van VeiligheidNL naar fietsongelukken in het eerste half jaar van 2016 blijkt dat de jongens tussen de 4 en 12 jaar het vaakst slachtoffer zijn van een fietsongeluk. Ook meisjes tussen de 13 en 17 jaar hadden relatief vaak een fietsongeval. Van de fietsers die een ongeval hadden op een tijdstip waarop het donker was of schemerde, had 16 procent geen licht.