• Wethouder Marcel Verweij feliciteert Hasse van Keulen.
• Wethouder Marcel Verweij feliciteert Hasse van Keulen. Foto: Peter Verbeek

Hasse van Keulen troeft vader en oom af

everdingen • Met ieder zes nationale titels hebben de broers Johan en André van Keulen hun sporen bij het tractorpullen wel verdiend. Dit jaar werden ze echter afgetroefd door twee familieleden: zus Willeke en Hasse, de 24-jarige zoon van Johan, werden in Staphorst voor de eerste keer Nederlands kampioen. Afgelopen zaterdag is Hasse door wethouder Marcel Verweij gehuldigd.

Op de thuisbaan in Culemborg kroop Hasse van Keulen zes jaar geleden voor de eerste keer in wedstrijdverband achter het stuur van een van de vier Massey Fergusons van zijn oom en monteur André van Keulen. Vorig seizoen wist hij zich voor de eerste keer te kwalificeren voor het NK, en dat lukte hem dit jaar opnieuw. In de standaardklasse 3,5 ton won hij in augustus de wedstrijd in Montfoort. Als regerend Nederlands kampioenen waren zowel André (3,5 ton) als Johan (4,5 ton) automatisch verzekerd van deelname aan het NK. Als klap op de vuurpijl plaatste ook Willeke Kornet-van Keulen (Leerdam) zich in de standaardklasse 2,5 ton voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Schroothoop

"Ik rijd met de MF 592, een trekker uit 1975", vertelt Hasse. "André heeft hem eigenlijk gered van de schroothoop, want toen hij hem kocht zag hij er niet uit. Mijn vader is er vier keer Nederlands kampioen mee geworden, dus met de trekker is niets mis. Tijdens de grote dag, eind september, was ik best nerveus. Ik startte als een van de laatsten, en had dus tijd om te kijken hoe de concurrenten het deden. Ook van André, die in dezelfde klasse reed, kreeg ik wat tips. In de eerste trek kon ik de lijn goed houden en met een afstand van 106,52 meter bleef ik iedereen ver voor. Voorafgaande aan de finale is de sleepwagen wat zwaarder afgesteld, en werden de onderlinge verschillen kleiner. André is tweede geworden met 90,00 meter, en met 91,23 meter ben ik hem nét voor gebleven. Dat was een geweldige ervaring. Het geeft altijd een kick als de voorwielen los van de grond komen en de trekker zich meter voor meter verder ploegt."

Inmiddels had ook tante en zus Willeke Kornet, rijdend op een MF 158, de Nederlandse titel met ruim 20 meter voorsprong op de rest, op haar naam geschreven. Ofschoon de dag toen eigenlijk al niet meer stuk kon, en het bier al rijkelijk vloeide, eindigde hij toch een beetje in mineur: in de standaardklasse 4,5 ton ging het mis voor titelverdediger Johan van Keulen. In een veld van vijftien deelnemers kwalificeerde hij zich niet voor de finale. Sterker nog: hij werd laatste, en dat zit hem nog steeds niet lekker.

"De standaardklasse is trekkertrek voor mensen met een kleine portemonnee", verklaart André van Keulen, eigenaar en onderhoudsman van vier Massey Fergusons. "Voor ons, met moeder Metje (80) als onze trouwste supporter, is deelnemen altijd een familie-uitje. We hebben weinig ervaring met zandbanen, zijn vertrouwd met het rijden op klei, en gelukkig was dat de ondergrond in Staphorst."