•
• "In de zaal krijgt Viko meer tegenstand dan op het veld." Foto: Peter Verbeek

Berry van den Broek gedijt bij Viko

vianen • Berry van den Broek, met ingang van dit seizoen eindverantwoordelijk voor eerste team van Viko, is niet erg te spreken over het niveau van de derde klasse. "Halverwege de competitie hebben we een straatlengte voorsprong waardoor we te weinig tegenstand hebben gekregen om snel naar een hoger niveau te groeien."

Van den Broek (59) is gepokt en gemazeld in de korfbalsport. Vroeger speelde hij in Dordrecht bij Blauw-Wit '51, dat in die tijd met liefst elf verenigingen een echt korfbalbolwerk was. Toen zijn carrière bijna vijfentwintig jaar geleden op zijn eindje liep haalde hij zijn trainersdiploma's, waarna hij bij tal van verenigingen trainer/coach is geweest. Daarnaast heeft hij gedurende acht seizoenen jeugdteams van het district Zuid-West begeleid.

Goed gevoel

"Ik ben hier voorgedragen door Viko's oud-trainer Dirk-Jan Drost", vertelt Van den Broek. "De club was mij niet onbekend, maar van de spelersgroep kende ik niemand. Ik heb goede gesprekken gehad met achtereenvolgens de TC en enkele spelers. Van twee kanten hadden we daar een goed gevoel bij."

Op het veld degradeerde Viko vorig seizoen van de tweede naar de derde klasse, en promotie is een prioriteit. Het moet al heel gek lopen als dat niet lukt. "Deze competitie stelt niet veel voor, want de meeste tegenstanders spelen afbraak-korfbal. Maar we beschouwen dit als een aanloop naar het zaalseizoen, trainen lekker en hebben elke wedstrijd serieus genomen."

Zaalcompetitie

Zoals bijna alle trainers vindt Van den Broek de zaalcompetitie veel interessanter dan het buitengebeuren. In de tweede klasse eindigde Viko vorig seizoen als tweede, en de doelstelling is om tenminste bij de bovenste drie te eindigen. De ploeg van vorig seizoen is zo goed als intact gebleven, en met de komst van Jeffrey Vlietstra (Blauw-Wit Amsterdam) en Romy Houweling (eigen jeugd) is Viko er zeker niet zwakker op geworden. Het team is enthousiast en staat open voor een dynamischer spelsysteem. "De ploeg loste voorheen veel op onder de korf. Dat is allemaal heel statisch en het duurt erg lang. Mijn tactiek is geënt op veel schieten, en alles wat daarmee samenhangt, onder andere een goede afvang. Pluspunt is dat onze meiden veel meer scoren dan hun collega's en dat is een kwaliteit waar je wedstrijden door wint. De bal moet het werk doen en dat proberen we in de veldcompetitie in te slijpen. De meeste tegenstanders hebben echter weinig inhoud, en dat proces verloopt daardoor wat trager. We gaan deze week de zaal in, oefenen tegen een paar pittige ploegen zoals Blauw-Wit 3 en Dalto 3, en dan moet Viko er klaar voor zijn. Ik verwacht een spannende competitie, tegen veel regionale tegenstanders."


Peter Verbeek