• De graskarpers zijn donderdag uitgezet.
• De graskarpers zijn donderdag uitgezet. Foto: Peter Verbeek

Karpers helpen bij onderhoud singels

vianen • In een van de singels in De Hagen zijn donderdagmiddag omstreeks veertig graskarpers uitgezet. Voor de gemeente Vianen is dit een pilot die tot doel heeft de watervegetatie op een natuurlijke manier te beheersen.

In tal van wijken in Vianen zijn singels en sloten. Die vergen een behoorlijke mate van onderhoud. In een periode van negen jaar worden ze doorgaans één keer uitgebaggerd. Daarnaast worden de waterplanten elk najaar machinaal gemaaid.

"Mede door deze wijze van onderhoud is het gros van de watergangen prima en is er sprake van een gezonde en gevarieerde visstand", vertelt Thierry van Breemen. Als wijkcoördinator is hij verantwoordelijk voor de openbare ruimte in Vianen-Oost. "De jaarlijkse maaibeurten hebben invloed op de waterfauna. Hoewel we voorzichtig te werk gaan is er een zeker percentage vissen en amfibieën dat het niet overleefd. Dat is inherent aan machinaal maaien."
Vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling is er de laatste tijd constructief overleg tussen de gemeenten Leerdam en Vianen, en hengelsportverenigingen De Reiger (Vianen) en De Snoek (Leerdam). Tijdens een van de overlegmomenten is aan de orde gekomen of de vegetatie in sloten en plassen op een andere manier binnen de perken kan worden gehouden. Zodoende is het plan geopperd om graskarpers uit te zetten in watergangen met overvloedige plantenbegroeiing. In beide gemeenten zijn singels aangewezen waar op strategische punten roosters zijn geplaatst, waardoor afgebakende gebieden zijn ontstaan.

Donderdagmiddag is, in het bijzijn van enkele leden van De Reiger, in een van de singels in De Hagen, 75 kilogram graskarper uitgezet. Het waren exemplaren die zijn gekweekt in Frankrijk, ruim twee jaar oud, met een gewicht van 2 kilogram en een lengte van 50 centimeter. Door de relatief lage watertemperaturen planten ze zich in ons land niet voort. Graskarpers zijn langwerpig en hydrodynamisch, en veel sneller en sterker dan de andere soorten karpers die in ons land voorkomen. Het zijn echte grazers die uit kunnen dijen tot een gewicht van 25 kilogram en een lengte van meer dan een meter.
"De Reiger is pachter van de putten Helsdingen en Middelwaard", zegt bestuurslid Wesley Emde. "Daarnaast hebben we de visrechten van alle binnenwateren in Vianen. We controleren regelmatig of de vissers over de juiste papieren beschikken en hebben ook een signalerende functie. Met de hengelsportverenigingen en de gemeenten Leerdam en Vianen is afgesproken om de dichtheid van begroeiing in de wateren waarin de graskarpers zijn uitgezet tenminste een keer per jaar te onderzoeken. We hopen dat daardoor niet hoeft worden gemaaid. Dat spaart de gemeenten kosten uit en het is beter voor het welzijn van de in de singels levende dieren."