• Jos van Oosten, initiatiefnemer van Energiewinkel Vijfheerenlanden.
• Jos van Oosten, initiatiefnemer van Energiewinkel Vijfheerenlanden. Foto: Nico van Ganzewi

'Nu ook de lusten van windmolenpark'

vijfheerenlanden • Inwoners van de Vijfheerenlanden kunnen binnenkort voor een klein stukje eigenaar worden van één van de drie windmolens aan de Autenasekade in Hagestein. Ze kunnen vijftien jaar lang stroom afnemen tegen inkoopprijs, profiteren mee van de opbrengsten van het windpark en dragen bij aan een duurzame regio.

Om dat alles te realiseren wordt binnenkort Coöperatie Energiewinkel Vijfheerenlanden opgericht. Initiatiefnemer is Jos van Oosten, die na een jarenlange voorbereiding zijn grote droom in vervulling ziet gaan.

"Het betekent dat we vanaf nu niet alleen de lasten hebben van de windmolens, maar ook de lusten." De coöperatie in oprichting zet inmiddels samen met vergunninghouder en ontwikkelaar Eneco de laatste puntjes op de i.

Wiekslagen

De windmolen gaat naar verwachting per jaar 9.500.000 kilowattuur (9500 megawattuur) aan energie leveren. Van Oosten: "We verdelen dat in 19.000 partjes van elk 500 kilowattuur. We noemen dat een wiekslag. We gaan ervan uit dat een gemiddeld huisgezin zo'n 3000 kilowattuur per jaar verbruikt." Een wiekslag zal circa 400 euro gaan kosten, dus voor de benodigde zes wiekslagen zullen gezinnen rond de 2400 euro kwijt zijn. Omgerekend over 15 jaar komt dat neer op een kale energieprijs van 3,5 cent per kilowattuur. "Niet meegerekend zijn de toeslagen en de belasting", zegt Van Oosten.

"Eneco werkt constructief mee om mogelijk te maken dat de windmolen in het komende jaar stukje bij beetje eigendom wordt van de gemeenschap." Om volledig eigenaar te worden heeft de coöperatie ongeveer 2000 particuliere leden en 100 bedrijven nodig. Bij de bedrijven wordt uitgegaan van een energieverbruik van 50.000 kilowattuur per jaar. "Die mogen hun 100 wiekslagen in maandelijkse termijnen betalen", aldus Van Oosten.

Trots

Volgens Van Oosten mag iedereen in de Vijfheerenlanden trots zijn op dit project. "Een icoon voor de moderne participatiemaatschappij. Met de aankoop van deze windmolen lopen we voorop. Ik voorspel dat deze constructie met coöperaties de komende jaren in heel Nederland wordt uitgerold."

Van Oosten is enkele jaren geleden nauw betrokken geweest bij de oprichting van energiecoöperatie De Knotwilg, die het project met de aankoop van de windmolens tot nu toe onder zijn hoede heeft gehad. De coöperatie is aanjager van succesvolle zonnepaneel-projecten in Vianen en Nieuwpoort en bevordert het hergebruik van streekeigen snoeihout voor brandkachels. De Knotwilg kwam destijds voort uit het proefproject 'Mijn Dak, Jouw Dak', een constructie waarbij buutbewoners mee konden profiteren van zonnepanelen op boerenschuren. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze regio volledig in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien."

Inschrijving
Inwoners van de Vijfheerenlanden die belangstelling hebben kunnen zich nu al aanmelden op de website energiewinkel.org. Rond de jaarwisseling begint de verkoop van de wiekslagen. Voorwaarde is wel dat men klant is of wordt bij Eneco. Meer informatie bij initiatiefnemer Jos van Oosten van Energiewinkel Vijfheerenlanden: 0653 212 792.


q www.energiewinkel.org.