Geen aardgasaansluitingen meer

vianen • In gemeente Vianen komen vanaf nu alleen nog maar nieuwbouwwoningen zonder aardgasaansluiting. Dit statement heeft de gemeente samen met dertien andere Utrechtse gemeente woensdag uitgebracht, in het kader van de Dag van de Duurzaamheid.

Het kabinet streeft naar een zogenaamde CO²-arme samenleving in 2050, bij dit voornemen hoort ook dat alle woningen 'van het aardgas af moeten'. Ondanks de goede bedoelingen worden er toch jaarlijks in Nederland nog 150.000 nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten. "Dat kan anders", stellen veertien Utrechtse gemeenten waaronder Vianen in een gezamenlijke verklaring, "juist bij nieuwbouw is het relatief eenvoudig om vanaf het begin alleen gebruik te maken van hernieuwbare energie. En met ons de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de netbeheerders, enkele bouwbedrijven, branchevereniging Uneto-VNI en milieuorganisaties."


Wetgeving

De overheid streeft ernaar de aansluitplicht voor aardgas te schrappen. De huidige wetgeving moet daarop nog worden aangepast. Een initiatiefwet is hiervoor inmiddels ingediend. De Utrechtse gemeenten willen hierop voorsorteren. "We willen als Utrechtse gemeenten de behandeling van deze wet niet afwachten, maar nu al handelen in de geest van de wet. Daarom brengen we vandaag – op de Dag van de Duurzaamheid - dit statement gezamenlijk. Een gezamenlijk statement geeft een duidelijk signaal af aan de projectontwikkelaars in deze regio en voorkomt onnodige investeringen in het gasnet."


q www.dagvandeduurzaamheid.nl