Gemeenten schatten extra inkomsten rond de 50 miljoen euro

Miljoenenopbrengst aandelen Eneco

vijfheerenlanden • "Dit is echter een ruwe schatting en het is de vraag of dit de waarde is die beleggers of kopers bereid zijn te betalen voor de onderneming", aldus het voorstel dat eind deze maand aan de drie gemeenteraden wordt voorgelegd.

De opbrengst van de Eneco-aandelen is een substantieel eenmalig extraatje voor de gemeenten, die naar verwachting per 1 januari 2019 zullen fuseren.

Daar staat echter wel een structureel verlies aan dividend tegenover van circa 575.000 tot 1.149.600 euro. Voor dat bedrag moet dus dekking worden gevonden. De gemeenten hebben verschillende manieren om de verkoopopbrengst in te zetten. Bijvoorbeeld door het vervroegd aflossen en (dure) geldleningen, financieren van nieuwe investeringen of het vormen van een reserve waaruit jaarlijks een bedrag kan worden onttrokken ter dekking van het voormalige dividend. "We zullen wel altijd moeten bedenken dat het om tijdelijke oplossingen gaat. Het is eenmalig geld en dat geld is een keer op."

Commercieel bedrijf

De colleges van Leerdam, Vianen en Zederik beschouwen Eneco als een commercieel bedrijf. Eneco is volgens de gemeentebesturen veranderd van een Nederlands nutsbedrijf in een internationaal energieservicebedrijf. "Ook in de toekomst zal het bedrijfsprofiel van Eneco blijven veranderen. Dit roept de vraag op in hoeverre het aandeelhouderschap in het huidige Eneco het lokale publieke belang dient.

Ook zonder het aandeelhouderschap van de gemeenten zal Eneco volgens de drie gemeentebesturen blijven kiezen voor duurzaamheid. "Dit blijkt uit het feit dat Eneco eerder zelfstandig een duurzaamheidsbeleid heeft ingezet zonder dat de aandeelhouders hier een duidelijke rol in hebben gespeeld."

Eind deze maand moeten de gemeenteraden de uiteindelijke beslissing nemen. De samenwerkende fracties van de ChristenUnie in de drie gemeenten in de Vijfheerenlanden hebben inmiddels aangegeven dat ze de aandelen van Eneco het liefst houden. "Omdat Eneco een bijdrage levert aan de toename en ontwikkeling van duurzame energie in Nederland", redeneert raadslid Dico Baars van CU Zederik. "Eneco heeft in Nederland een grote rol gespeeld bij de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Deze transitie op het gebied van energiegebruik is volgens de ChristenUnie hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Wij vinden het daarom belangrijk dat we deze energietransitie binnen één generatie realiseren."

Door de aandelen te houden, kan de gemeente invloed uitoefenen op de investeringen van Eneco. De CU-raadsleden vinden dat als er gekozen wordt voor een lagere jaarlijkse uitkering (dividend), er meer geld overblijft om te investeren in het ontwikkelen van nieuwe energieoplossingen.

Buurgemeente Lingewaal heeft vorige week besloten haar 16.875 Eneco-aandelen te behouden. "We moeten niet kijken naar onze winst, maar naar duurzaamheid. Wij willen de aandelen behouden", zo verklaarde PvdA-leider Fred Kloppenborg deze keuze. De VVD koos daar als enige fractie wél voor verkoop. VVD-woordvoerder Ric van Zee was niet onder de indruk van de argumenten – invloed, vaste inkomsten, duurzaamheid en werkgelegenheid - van de andere partijen. "Een gemeente is nu eenmaal geen belegger."


Dick Aanen