• Ben Heinink zette echtpaar Van Dongen in de bloemen.
• Ben Heinink zette echtpaar Van Dongen in de bloemen. Foto: Peter Verbeek

Halve eeuw op de kermis

vianen • Een delegatie van Paardenmarktcomité dook donderdagavond op het kernmisterrein de poffertjeskraam in. Daar is Walter van Dongen, die voor de vijftigste keer als exploitant op de Viaanse kermis was, in het zonnetje gezet.

Met de organisatie van de Paardenmarkt is een flink bedrag gemoeid. Voor meer dan een derde deel van haar inkomsten moet het comité het hebben van de pachtgelden van de kermisexploitanten. En als er een kermisklant is die al vijftig jaar van de partij is dan verdient die het om gehuldigd te worden. Walter van Dongen is de laatste vijftien jaren bovendien een belangrijke schakel tussen het bestuur van het Paardenmarktcomité en de kermislui. In het bijzijn van zijn vrouw Mieke werd hij toegesproken door achtereenvolgens vice-voorzitter Kees de Kruif en erelid Piet Kastelein.


Kleine Klok

"Ik stam niet uit een kermisgeslacht, maar ben als burgerjongen in het vak gerold", vertelde Walter van Dongen. "Rond 1965 was ik voor het eerst in Vianen. De kermis, met zes of zeven attracties, was destijds nog bij de Kleine Klok. Een paar jaar later is die verplaatst naar de andere kant van de Voorstraat, waar we tot 1993 zijn gebleven. Na twee jaar op de Lijnbaan moesten we wijken voor de bouw van het winkelcentrum, en sindsdien staan we op het evenemententerrein. Daar is ruimte voor achttien exploitanten, waardoor er grotere attracties bij zijn gekomen."

Van Dongen begon met kansspelletjes, toentertijd nog voor een dubbeltje, met een plak chocola of een lepeltje als prijs. Na de verplaatsing naar het evenemententerrein investeerde hij in de Miamitrip die op veel Nederlandse kermissen een begrip is. "Ik heb twee kinderen waarvan Pascal in mijn voetsporen is getreden. Officieel zijn Mieke en ik drie jaar geleden gestopt als exploitant. De kermis is echter blijven trekken en we doen nu samen nog de Jackpot, uiteraard een kansspel. Ik ben niet alleen adviseur in Vianen, maar in tal van gemeentes. Op grond van mijn ervaring maak ik de indelingen, en doorgaans gaan de exploitanten daar mee akkoord."


Peter Verbeek