• Ron van Zal, Perry Bloks en Arie van Vuuren zijn trots op SC Everstein.
• Ron van Zal, Perry Bloks en Arie van Vuuren zijn trots op SC Everstein. Foto: Peter Verbeek

SC Everstein viert 60e verjaardag

everdingen • Vanwege het 60-jarig bestaan van SC Everstein wordt er komend weekeind op sportpark Ries van Arnhem niet gevoetbald maar gefeest. Met drie (oud)voorzitters blikken we terug en kijken we naar de toekomst.

Arie van Vuuren werd in 1966 bestuurslid, was penningmeester van 1969 tot 1986, en hanteerde daarna gedurende twaalf jaar de voorzittershamer. "In die periode kende SC Everstein zijn eerste sportieve hoogtepunt. We hadden een fantastisch eerste elftal dat zich kon meten met clubs als Katwijk en Quick Boys. Het was een tijd van grote veranderingen. Het ledental groeide, het clubgebouw werd uitgebreid, en we kregen te maken met nieuwe bronnen van inkomsten door financiële steun van sponsoren en reclameborden. De jeugdafdeling werd beter op poten gezet en er kwam een vrouwenafdeling. Toen ik voorzitter was had SC Everstein de groeistuipen achter zich gelaten en verkeerde de club in vrij stabiele fase." Als een van de adviseurs die meedenken is Arie van Vuuren op de achtergrond nog altijd actief bij de club betrokken.

Ron van Zal

De eerste vier jaren van het voorzitterschap van Ron van Zal (2010 tot 2016) waren hectischer dan hij had verwacht. "Speerpunten waren het herstellen van de vertroebelde relatie met de gemeente, het voorbereiden en tot uitvoering brengen van de nieuwbouw en de club financieel gezond maken. SC Everstein stond niet in het rood, maar had weinig vet op de botten. Aanvankelijk was ik 's avonds meer bij de club dan thuis, maar dat is het allemaal waard geweest. De kroon op het werk was de opening van ons nieuwe onderkomen en de geweldige saamhorigheid met de andere bestuursleden. De grandioze inzet van veel vrijwilligers op tal van fronten was voor mij het bewijs dat Sc Everstein een hechte club is. Na de nieuwbouw heb ik meegewerkt aan het beleidsplan SC Everstein 2025."

Aan Perry Bloks, voorzitter sinds 2016, de taak om mede handen en voeten te geven aan die beleidsvisie. "SC Everstein is méér zijn dan een voetbalclub. Ze moet een ontmoetingsplaats zijn met een sociale en maatschappelijke functie voor de drie kernen. Door samenwerking met lokale partners moet dat voor alle betrokkenen een win-winsituatie worden. Nu maken alleen fysiotherapeut Roel de Vries en businessclub Contactus gebruik van ons clubgebouw, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor sociale activiteiten: gezien de parkeervoorzieningen zou het een ideale tussenstop voor toertochten van auto's en motoren kunnen zijn. We streven er naar om energieneutraal te worden en onderzoeken de mogelijkheid om zonnepanelen, al dan niet in eigen beheer, aan te laten brengen. Daarnaast richten we onze pijlen op Hoef en Haag, want in de kernen wordt onvoldoende gebouwd om de vergrijzing tegen te gaan."

Peter Verbeek